Mitjans dels anys 30. La corona d’Anglaterra es troba en un moment delicat. La mort del Rei George V i l’abdicació del seu successor directe Edward VII, porten el seu germà Bertie (pare de l’actual Reina) a convertir-se en el Rei George VI d’Anglaterra, just quan la guerra amenaça el regne i és fa necessària la figura d’un líder. George VI haurà de fer front al seu problema de tartamudeig si vol convertir-se en el Rei que necessita el seu poble.

Tom Hooper, nom habitual entre els candidats i guanyadors dels Globus d’Or per la seva feina a televisió per la minisèrie John Adams o el telefilm Longford, sembla que té assegurada la seva carrera cinematogràfica amb aquesta pel·lícula que narra la història de com el Rei George VI (Colin Firth), amb l’ajuda d’un excèntric logopeda anomenat Lionel Logue (Geoffrey Rush), fa front al seu problema de tartamudeig que pateix des de ben petit. El film ja s’ha portat els premis de Millor Pel·lícula, Millor Guió, Millor Actor, Millor Actor de Repartiment i Millor Actriu de Repartiment en els BIFA (British Independent Film Awards), apuntant maneres pels propers Globus d’Or (amb set nominacions) i els Oscars.

Hooper demostra en tot moment un gran domini del llenguatge cinematogràfic, fent servir la càmera com a reforç de les pors i motivacions dels personatges del film. Domini exemplificat ja des de les primeres escenes, on les perspectives s’alien de manera contundent amb el detall (la presència del micròfon que ha de fer servir el Rei George VI és aclaparadora) o l’espai. Hooper s’allunya, molt intel·ligentment, de la grandiositat dels palaus del Regne per centrar-se en espais més grisos i buits, donant als protagonistes la màxima presència i dotant a l’escena d’una intimitat poc corrent.

I és que per sobre del tema de la superació personal que ha de viure el Rei George VI, a “El discurs del Rei” el que més destaca és la relació tan peculiar entre el Rei i el logopeda, fantàsticament interpretats per Colin Firth (en un paper molt gratificant) i sobretot per Geoffrey Rush. Destaquen també, tot i que en menor mesura, Helena Bonham Carter i Guy Pierce en els papers de dona i germà del Rei George VI, respectivament.

Lluny de ser una pel·lícula de grans emocions o sorpreses, El discurs del Rei provocarà petites i sinceres reaccions en un públic que es veurà obligat a deixar-se endur davant la perfecció del seu llenguatge. Cinema pur sense quequeigs.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies