La química creativa de quatre artistes genials va fer de The Doors una de les bandes de rock més representatives i influents d’Amèrica. Utilitzant íntegrament metratge rodat entre la formació del grup en 1965 i la mort de Morrison el 1971, Tom Di Cillo ens presenta una pel·lícula que segueix els passos des dels passadissos de l’escola de cinema d’UCLA, on Manzarek i Morrison es van conèixer, fins a l’etapa dels estadis.

Jim Morrison és una figura icònica de la música moderna al voltant de la qual ja s’ha filmat i escrit moltíssim. En aquest cas, però, val la pena el recorregut que ens proposa el realitzador nordamericà Tom Di Cillo, per diversos motius.

En primer lloc, el film “When You’re Strange” ens mostra metratge mai vist anteriorment del grup, que s’ha recuperat expressament per la pel.lícula. I així, exclussivament amb imatges d’arxiu protagonitzades per The Doors (fins i tot unes al principi que no sembla que ho siguin), es construeix la història.

En segon lloc i sobretot, perquè en els fragments que ha escollit Di Cillo i com els enllaça és on “When You’re Strange” té el seu gran encert. En escassa hora i mitja, el film aconsegueix crear un retrat polièdric en que s’ofereix nova llum sobre l’impacte de la música dels Doors en un moment molt especial de la història dels Estats Units. També se’n surt molt bé de mostrar les diferents cares de Jim Morrison, el seu carisma, el seu talent com a poeta i lletrista, la influència que exercia en els demés, el seu personatge sobre els escenaris i el foc que el va acabar consumint.

Els puristes del documental li podrien retreure al film el fet que no hi hagi entrevistes i que sí hi hagi un narrador que explica, enlloc de deixar que siguin testimonis i imatges neutres les que ilustrin sense explicar. Però en aquest sentit, “When You’re Strange” transcendeix el gènere documental deixant que sigui la feina prèvia d’investigació i selecció de documents i la posterior de muntage les que construeixen un discurs que ben bé podría ser el d’un drama de ficció superior al film d’Oliver Stone sobre The Doors. Tot plegat sense arribar a jutjar ni especular sobre la mort del cantant: tot el què veiem són fets que van passar, més o menys guiats per una veu que ens acompanya al llarg del camí.

A més, la pel.lícula aporta un element que en altres productes sobre la banda ha estat sovint oblidat, i és l’aportació a un nou estil musical dels altres integrants del grup, més enllà de la imatge carismàtica del seu líder que els va arribar a eclipsar.

I finalment, en la versió original també compteu amb l’afegit que la veu del narrador és la de Johnny Depp, a qui Di Cillo confessa que va escollir perquè gràcies a la seva pròpia experiència com a cantant i amb les drogues i l’alcohol, tenía una connexió amb allò de que es parla que li permetia donar el to adequat a cadascuna de les línies que havia de narrar.

Un film totalment recomanable pels fans de la música i els que vulguin descobrir o redescobrir una de les seves icones. En paraules de Di Cillo: “el primer que va oferir tot el què una estrella de rock pot, era atractiu, era carismàtic, tenia talent i sabia jugar amb les càmeres i el públic d’una manera que arribà un punt que ja no sabia qui aportava més a l’altre. Al final el món ja no era prou gran per ell i el foc que tenia dins el va consumir.”

Sobre l'autor

El cine em va atrapar abans dels 10, la literatura fantàstica abans dels 12 i el rock i les sèries abans dels 15. La cultura audiovisual va obrir davant meu un món de possibilitats i la meva passió per ella ja no té cura. Addicta sense remei a la música en directe, a la ciència-ficció, a una bona historia i a tot el que la creativitat sigui capaç de regalar-nos. Convençuda de que el món sencer és una aventura plena de tresors per descobrir pels que tenim ànima d’Indiana Jones.

Posts relacionats

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X