Abdulrahman Zeitoun és un musulmà provinent de Síria que viu a New Orleans amb la seva esposa Kathy i els seus quatre fills. Són contractistes i força coneguts a la ciutat per portar un negoci pròsper. Formen una família feliç que no sap que el Katrina està a punt de destrossar les seves vides. Tota la família marxa excepte Zeitoun que es queda per ajudar els seus conciutadans. Durant aquells dies Abdulrahman passarà de ser un heroi anònim a ser detingut pel govern nord-americà acusat de pertànyer a Al Qaeda.

Zeitoun’ és una novel·la basada en fets reals, en els fets que van esdevenir a New Orleans quan l’huracà Katrina va destrossar la ciutat i en particular en com va transformar la vida d’una família, els Zeitoun, que fins aquell moment portaven una existència completament normal. ‘Zeitoun’ ens presenta el drama d’una família que s’ha de separar, de com un home valent decideix quedar-se per salvar el que tenen i ajudar a qui ho necessiti i de com el sistema acabarà devorant-lo. El sistema, que des dels fets de setembre del 2001 veu enemics en totes bandes, confondrà ‘Zeitoun’ amb un d’ells i el farà passar una de les pitjors i més humiliants experiències de la seva vida. De fons, aquell sistema preparat (o que pretén estar-ho) per trobar i detenir terroristes es veu totalment desbordat per una crisi humanitària per la qual no té mitjans ni organització.

Dave Eggers escriu una novel·la d’estil periodístic partint d’entrevistes a la família Zeitoun i altres fonts documentals trobades a diaris i revistes. Eggers es posiciona des del principi presentant Abdulrahman Zeitoun com un home íntegre, preocupat per la seva família i la seva comunitat, que, enmig d’una ciutat inundada, no dubta en agafar una petita canoa i ajudar persones i animals. El llibre tampoc dubta quan retrata el sistema i les seves injustícies, descrivint amb detall els dies que passa el protagonista al centre correccional Elayn Hunt a St. Gabriel, Louisiana, mentre la seva família pateix a quilòmetres de distància. És un fet que Eggers pren partit i vol mostrar un cas en el qual el sistema està totalment equivocat, però també vol ser just quan inclou narracions de les persones involucrades en la detenció de Zeitoun. Les mostra plenes del desconcert propi de la situació que estan vivint la ciutat de New Orleans i el país: informes secrets, plans per parar possibles cèl·lules terroristes que actuarien al mig de l’huracà, possibilitats impossibles que acaben amb moltes persones detingudes i recursos que es podrien haver fet servir en altres coses més urgents. Aquest és el panorama global que dibuixa Eggers i del qual tots hauríem de treure algunes lliçons.

Amb un estil directe i periodístic, allunyant-se de floritures lingüístiques, ‘Zeitoun’ és una excel·lent novel·la que no parla d’una ciutat que s’enfronta a una catàstrofe sinó d’un país que viu en estat de vigilància permanent i que és incapaç de protegir la seva gent.


Editorial: Mondadori
ISBN: 99788439722830
Pàgines: 336
Preu: 21,90€

Dave Eggers va néixer a Boston, Massachussetts, l’any 1970. El seu pare era advocat i la seva mare professora. Quan Eggers era encara un nen, la família es va moure al barri  de Lake Forest, a prop de Chicago, on va anar a l’institut i va ser company de l’actor Vince Vaughn. Eggers estava estudiant periodisme a La universitat d’Illinois quan l’any 1991 els seus pares van morir de càncer. Eggers tenia un germà petit de 8 anys que va haver de cuidar, impossibilitant-li continuar els seus estudis. Va començar la seva carrera com a escriptor encarregant-se d’un diari gratuït i poc  a poc va anar construint una carrera que inclou obres literàries (‘Ahora sabréis lo que es correr’), de caire periodístic (‘Guardianes de la intimidad’ o ‘Zeitoun’) o guions cinematogràfics (‘Donde viven los monstruos’).

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies