Les oliveres de Belchite han crescut en una terra abonada amb la sang vessada durant la Guerra Civil espanyola. Movent-se entre les llargues ombres de la guerra que va marcar Espanya i les batalles de negocis de l’economia global actual, Les oliveres de Belchite és la història de com el passat turmenta les nostres vides, així com de les batalles que comencen quan finalitza la lluita.

Una novel·la amb molts plans i un ritme perfecte, que es desenvolupa entre Espanya i el Regne Unit, entre vinyes i oliveres, que fusiona èpoques i temes dins el marc d’una inesperada història d’amor. Una saga de tres dones que es van enfrontar al franquisme i als seus vestigis en l’actualitat.

Les oliveres de Belchite‘ és una novel·la molt agossarada que tracta amb molt de respecte la guerra civil espanyola, mostrant les penuries dels republicans i com aquest van sobreviure i van tirar endavant.

Com el reflex d’aquella època no va marcar tan sols a una generació, sino a tres o quatre, on la visió parteix des del propi patiment i les vivències del moment, passa pels tabús familiars sobre el tema i com ara se’n comença a parlar amb més llibertat.

D’altra banda, tracta diverses societats molt diferenciades. La primera està representada per la família Gratallops, burgesos catalans amb problemes familiars i empresarials. Els dos personatges més destacats per aquesta banda són el pare i en Jordi, el fill mitjà i de l’Opus, el qual descobrirà al llarg de la novel·la que les coses no són sempre el que semblen. També ens parla de la família de la Maria, promesa del Jordi, que viuen a Belchite, i on l’àvia Basilisa va patir la guerra perdent la familia i el cor. Una dona admirable que posa la pell de gallina i amb la que t’arriben a saltar les llagrimes. Quantes dones van patir el mateix que ella? És la personificació de la lluita, de la perseverança i de l’amor incondicional. Com ho serà la seva filla Conxita.

No ens podem oblidar de la societat castellana “chulesca” representada pel senyor Peñaranda, al que se li agafa “tirria” molt fàcilment. I finalment, la visió de la societat londinenca en l’esperit de la Nell, una visió més fresca i trencadora que introdueix un altre tema a la novel·la, el lesbianisme, d’una manera natural i acompasada, creant un clima d’absoluta normalitat.

Una novel·la que reflecteix molt bé l’esperit català, les vinyes del Penedés, la Barcelona més urbana, el Barça i la política en referència a l’Estatut.

Unes families i societats que aniran construint un tapis molt dificil de deixar. Una obra que emociona, que respecta els valors fonamentals de les persones, una novel·la sense tabus i oberta a tothom. Una història de familia, de les que a tots ens han arribat dels nostres avis quan comencen a filosofar sobre l’època de la guerra o s’enfaden amb els polítics quan surten per la televisió.

Una novel·la que ens apropa als nostres grans i a entendre moltes coses que ells ens volen explicar. Tracta la ferida, que per molts encara està oberta i ho estarà fins el seu últim alé, amb respecte. Lloant sobretot la fortalessa dels caps de familia, homes i dones que van sagnar per les seves terres i un futur millor.

Puntuació

Aquesta novel·la es pot resumir amb moltes frases del llibre, compta amb un saber del poble que s’agraeix, i per això voldria citar l’esperit que regnava el moment: “Això és la vida, tots junts ara i aquí”.


Editorial: Suma
ISBN: 978-84-8365-188-9
Pàgines: 440
Preu: 22€

Elena Moya es va criar a Tarragona. Després de llicenciar-se en Periodisme a la Universitat de Navarra, va treballar a “El Periódico de Catalunya” i va obtenir una beca Fulbright per realitzar un màster en Periodisme Financer als Estats Units.

Elena es va establir a Londres com a periodista d'economia fa onze anys i ara treballa al diari “The Guardian”. Prèviament va passar dos anys com a corresponsal de finances a Reuters, i nou anys a Bloomberg.

Aquesta, la seva primera novel·la, ja ha triomfat al Regne Unit amb títol anglès: "The Olive Groves of Belchite", i ha aparegut en diversos mitjans escrits tant estrangers i nacionals amb excel.lents crítiques. Fervent viatgera i aficionada al ciclisme i el futbol, l'Elena viu amb la seva parella al nord de Londres.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies