Els còmics són actualment l’origen de moltes de les pel·lícules que trobem al cinema, són una bona font d’inspiració i d’històries per a un mitjà que mostra certes senyals d’esgotament. Però pel fet de presentar (en la majoria de casos) una “història-riu” i pel seu caràcter episòdic, els còmics són molt adients per adaptar a la petita pantalla. I aquest és el cas de ‘The Walking Dead’, adaptació del còmic creat per Robert Kirkman, Tony Moore i Charlie Adlard.

La història segueix a un petit grup de supervivents que viatgen a través d’uns Estats Units desolats per causa d’una plaga zombie que ha transformat a la majoria de la població en morts vivents que busquen carn fresca. Rick Grimes, un oficial de policia que és ferit i passa un temps a l’hospital per despertar en un món completament diferent del que ell coneixia, lidera el grup en la seva missió de trobar un nou lloc per viure. Les amenaces no vindran només dels no vius; la gent està desesperada i qualsevol mitjà serveix per assolir la supervivència.

EL CÒMIC ORIGINAL

Com ja hem comentat, la sèrie està basada en el còmic ‘The Walking Dead’ una sèrie regular de gran èxit publicada per l’editorial Image Comics. A Espanya el còmic és publicat amb el títol ‘Los muertos vivientes’ per Planeta deAgostini en volums recopilatoris que repliquen els volums publicats a Estats Units. En el moment de l’estrena de la sèrie s’han publicat 12 entregues i la sèrie segueix oberta. El còmic va rebre el prestigiós premi Eisner que la distingeix com la millor sèrie regular de l’any 2010.

Robert Kirkman és un dels grans noms del còmic en l’actualitat. Ha creat dos productes lloats per crítica i públic com ‘The Walking Dead’ i ‘Invincible’ i ha treballat per Marvel Comics en sèries com ‘Marvel Team-Up’ o ‘Ultimate X-Men’. Al primer volum de la sèrie, Kirkman escriu una introducció de la que volem extreure el següent paràgraf: “A ‘The Walking Dead” vull explorar com la gent s’enfronta a situacions extremes i com aquests esdeveniments els canvien… Veureu com Rick canvia i madura fins al punt que mirareu enrere i en tornar a llegir aquest llibre no el reconeixereu. Espero que us agradin les grans sagues èpiques perquè això és el que trobareu aquí”.

Parlant des de l’avantatge que em dona haver seguit la historieta original puc dir que és excel·lent, que millora número a número i elabora una història de persones enfrontades a les seves pors més grans. Els zombies no deixen de ser una excusa per parlar d’una gent que tracta de sobreviure en un món que ja no entenen i que han de reconstruir, on les convencions socials conegudes ja no tenen cabuda i els conceptes de bé i mal canvien contínuament. Independentment de que veieu la sèrie de televisió, seria molt bona idea apropar-se a una botiga de còmics o una gran superfície per fer-se amb aquesta obra. És indubtable que passareu una molt bona estona.

TRAILER

PERSONATGES

ELS GRIMES: RICK, LORI I CARL

Rick Grimes era policía en un poble de Kentucky quan va quedar malferit perseguint un delinqüent. Després de passar un temps en coma, es desperta en un hospital desert del qual sortirà per descobrir que el món ha fet un canvi radical: una plaga ha deixat un munt de cadàvers i, encara pitjor, de morts vivents. Al tornar a casa, tampoc hi troba ni la seva dona Lori ni el seu fill Carl. Ells es troben entre un grup de supervivients refugiats a les afores d’Atlanta, amb els qui Rick intentarà reunir-se. Però en el nou món al què els toca adaptar-se, les vides de tots tres canviaran de forma radical. Tal com ens diuen a la introducció del còmic, Rick s’anirà fent irreconeixible davant nostre. La Lori haurà de fer front al fet d’haver abandonat al seu marit a l’hospital i haver-se embolicat després amb el seu ex-company a la policia i el petit Carl, ja no podrà seguir sent un nen inocent en un món plagat de mort.

El protagonista de ‘The Walking Dead’ és interpretat per l’actor Andrew Lincoln, que ha fet carrera sobretot a base de sèries i TV Movies, però al que molts recordareu com el noi que intentava enamorar a Keira Knightley amb uns cartells a ‘Love Actually‘. La seva dona a la ficció és Sarah Wayne Callies, popular sobretot per haver estat la Sara Tancredi a les quatre temporades de ‘Prison Break‘. El paper del fill de la parella corre a càrrec del quasi debutant Chandler Riggs a qui només haviem vist al cinema a ‘Get Low‘, al costat de Robert Duvall.

ELS JONES

Quan Rick surt de l’hospital i torna a casa en busca de la seva familia, es toparà amb els primers supervivents, Morgan Jones (Lennie James) i el seu fill Duane, que viuen refugiats en una de les cases del veinat de Rick. Els dos malviuen intentant passar inadvertits pels zombies que es tambalegen fora el carrer en busca de carn humana. També viuen el seu propi drama, ja que la dona de Morgan i mare de Duane és ara una zombie a qui observen cada dia sense atrevir-se a disparar-li la bala que posi fi a la seva semi-vida.

ELS SUPERVIVENTS ACAMPATS A LES AFORES D’ATLANTA

Shane Walsh era l’ex-company de Rick a la policía. Ara lidera el grup de supervivents que viuen a les afores d’Atlanta i té una aventura amb la Lori. Però la tornada de Rick farà que es comenci a sentir desplaçat en més d’un sentit. En aquest grup també hi ha l’Amy (Emma Bell), una jove professora d’educació física que feia un viatge en carretera amb la seva germana quan va començar tot el desastre. Obligada a madurar de cop, encara conserva una petita faceta infantil i sovint es deixa vèncer pels nervis, però creu en no deixar enrera cap dels supervivents. Dale és el veterà entre els humans, un jubilat que viatjaba amb la seva dona en una caravana que ara és l’epicentre i la torre de vigilancia del campament. Els acompanyen la familia formada per Ed (Adam Minarovich), Carol (Melissa Suzanne McBride) i la petita Sophia (Madison Lintz).

A Shane l’interpreta Jon Bernthal, actor nordamericà a qui hem vist tant a la televisió (‘The Pacific’,’The Class’) com al cinema (‘El escritor’, ‘Noche Loca’, ‘World Trade Center’, ‘Noche en el museo’). Dale és l’actor Jeffrey DeMunn, que ja havia treballat amb Frank Darabont a ‘Cadena Perpetua‘, ‘La milla verde‘ i ‘La Niebla‘.

MÉS SUPERVIVENTS: ELS PROVEÏDORS D’ATLANTA

Per tal que al campament no es quedin sense subministres, hi ha un grup de supervivents que realitza arrisacades incursions a la ciutat per agafar menjar i municions. Amb ells es toparà Rick abans de reunir-se amb la seva familia. Entre aquest grup hi ha l’Andrea, la germana de l’Amy (Laurie Holden – ‘La niebla’, ‘Expediente X’, ‘Silent Hill’) . També la Jacqui (Jeryl Prescott – ‘La llave del mal‘, ‘Mr. Bones‘), una ex administrativa de l’ajuntament, el Glenn un ex-repartidor de pizzes acostumat a espabilar-se sol per entrar a la ciutat a aconseguir subministres (Steven Yeun – ‘The Big Bang Theory‘), el T-Dog (IronE Singleton – ‘The Blind Side‘) i en Morales (Juan Gabriel Pareja – ‘La niebla’, ‘Machete‘).

QUÈ EN DIU LA CRÍTICA I EL PÚBLIC?

Ja molt abans de ser estrenada la sèrie havia generat una gran expectació. Des de l’anunci oficial que va fer el canal AMC indicant que es posava en marxa la producció de l’adaptació del còmic, tot el procés fins a l’estrena ha estat seguit per milers de pàgines web que volien saber detalls com el càsting, el director, la implicació de Robert Kirkman en el projecte o les localitzacions. Les primeres imatges van rebre comentaris positius i les primeres escenes del pilot que es van mostrar durant la Comic-Con de San Diego van ser aclamades i aplaudides fent encara més gran l’expectació que tenia el públic.

AMC ha aprofitat aquests antecedents per posar en marxa una campanya de marketing global tant als Estats Units com a la resta del 120 països on la sèrie va debutar durant la mateixa setmana. Així, AMC i FOX International Channels van programar una invasió zombie que es va celebrar a 26 ciutats en 24 hores.

La sèries es va estrenar el 31 d’octubre de 2010 i va tenir una audiència de 5,3 milions d’espectadors, l’audiència més gran de qualsevol estrena del canal AMC. A Espanya va arribar 5 dies després al canal FOX, va liderar la franja horària als canals de pagament d’entreteniment concentrant un 1% del total d’espectadors entre 16 i 49 anys i es va convertir en la millor estrena d’una sèrie nova a FOX Espanya.

La sèrie té una puntuació de 85 sobre 100 a Metacritic basada en 25 crítiques i una puntuació de 8.8 en les crítiques dels usuaris. Alguns comentaris positius inclouen el de Nancy deWolf Smith a ‘The Wall Street Journal’ que va dir “el pilot es tan bo que m’ha atrapat tot i que no sóc gens seguidora del gènere zombie”.

OPINIÓ

The Walking Dead’ és una sèrie molt recomanable independentment del nivell d’estima que li tingueu a les històries de zombies. Aquesta recomanació està basada en quatre punts essencials:

1. El material de base: el còmic original és una de les propostes més interessants del panorama actual. Es tracta d’una història emocionant plena de drama i acció, que analitza la vida d’un grup de persones en contínua tensió quan es troben amb un món que no té res a veure amb el que coneixien.

2. Els personatges: modelats a partir de les creacions del còmic, els personatges principals de la sèrie s’endevinen tant rics com les seves contrapartides en paper. Mostren clarament les seves emocions, el seu desconcert i les seves pors. S’enfronten com poden a les adversitats i s’endevinen les primeres mostres de l’egoisme propi de la supervivència, tot i que la majoria intenta conservar la seva humanitat.

3. La producció: els capítols tenen un aspecte cinematogràfic amb una selecció molt acurada dels exteriors i un bon treball de caracterització i maquillatge. Estan dirigits amb una gran habilitat, especialment el pilot obra de Frank Darabont i els guions segueixen (tot i que no de manera exacta) el primer arc argumental del còmic, que correspon al primer volum ‘Dias Pasados’.

4. La distribució de la tensió dramàtica: aquest és, des del meu punt de vista, un dels aspectes principals que demostren el gran nivell que té la sèrie. Si li puc trobar un defecte és possiblement el seu ritme una mica lent (que curiosament és un aspecte comú a la gran majoria de les sèries d’AMC), que presenta les històries sense córrer i entretenint-se en els detalls. La manera d’evitar que l’atenció de l’espectador pugui decaure és la distribució molt aconseguida de la tensió dramàtica. Es comença amb la resolució o epíleg d’algun conflicte present al final del capítol anterior i es passa a plantejar una nova situació que es va construint a poc a poc fins arribar a la part final del capítol plena d’acció i situacions emocionants que es poden resoldre o deixar obertes fins a una propera entrega. D’aquesta manera es combina la presentació de personatges i la construcció d’un món complex amb l’acció i emoció que un espera d’aquest gènere.

‘The Walking Dead’ no és una sèrie que faci por en el sentit més clàssic. El que si us farà en moltes ocasions és girar el cap quan us trobeu davant escenes que us provoquin repugnància. El més sorprenent és que aquesta repugnància us vindrà provocada més pels humans que pels morts vivents i us portarà a preguntar-vos el que faríeu vosaltres en la mateixa situació.

QUAN I ON S’EMET?

‘”The Walking Dead” s’emet els diumenges a AMC des del 31 d’octubre. Des del 5 de novembre es pot veure també a FOX Expaña. Aquesta primera temporada constarà de 6 capítols.

Creadors: Frank Darabont basat en l'obra de Robert Kirkman, Tony Moore i Charlie Adlard
Intèrprets: Andrew Lincoln (Rick Grimes), John Bernthal (Shane Walsh), Sarah Wayne Callies (Lori Grimes), Laurie Holden (Andrea), Jeffrey DeMunn (Dale), Steven Yeun (Glenn), Chandler Riggs (Carl Grimes), Emma Bell (Amy), Michael Rooker (Merle Dixon)
Cadena: AMC
Durada dels capítols: 45 min.

Web oficial:

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X