Els anys 20 van ser una època clau en la història dels Estats Units, just després de la guerra i abans que esclatés la borsa. El govern va declarar il.legal la venda d’alcohol, però aquest prohibició coneguda com la Llei Seca només va servir perquè nasqués un monumental negoci dedicat al contraband de begudes alcohòliques, apostes, burdells i gestió de clubs. Atlantic City fou un dels centres neuràlgics d’aquest negoci, i allí polítics corruptes i mafiosos van dominar durant dècades la ciutat. Entre ells va destacar la figura de Enoch “Nucky” Johnson, el segon dels tres caps que van dirigir la maquinaria republicana que dominà Atlantic City.

En aquest escenari i entorn d’aquest personatge, ‘Boardwalk Empire’ parteix com l’adaptació d’un llibre de Nelson Johnson que porta per títol “Boardwalk Empire: The Birth, High Times, and Corruption of Atlantic City” que pinta un retrat de l’ascens de la màfia als anys de la Prohibició i en concret del poder que va arribar a tenir Nucky Johnson.

A partir d’aquesta idea, la HBO va decidir tirar la casa per la finestra i fer una gran aposta pel que havia de ser el seu gran llençament de la temporada de tardor 2010. I tot va seguir encarregant ni més ni menys que a Martin Scorsese que fos qui definís el look de la sèrie, supervisés la part creativa i es posés darrera la càmera per rodar el primer capítol. El realitzador es va apuntar també com a productor executiu. I posteriorment la HBO encara va donar un altre cop d’efecte fitxant com a guionista al responsable de ‘Los Soprano’, Terence Winter, i a l’actor Steve Buscemi com a protagonista.

Les xifres que envolten la producció donen una ràpida idea de fins a quin punt aquesta ha estat una gran aposta de la cadena: 225 actors principals, més de 1.000 extres, 300 tècnics, un set que va trigar-se 3 mesos a construir i 18 milions de dòlars de cost que va tenir el pilot dirigit per Scorsese. Per sort l’esforç ha valgut la pena i tot just dos dies després d’estrenar el primer capítol, l’aplaudiment va ser tant unànim que ja es va enunciar que la sèrie continuaria al 2011 amb una segona temporada.

TRAILER

PERSONATGES

NUCKY THOMPSON: EL REI D’ATLANTIC CITY

Enoch ‘Nucky‘ Thompson és el personatge basat en la figura real de Enoch Johnson. Figura política d’ascens ràpid, Nucky és el tesorer de la ciutat en aparença. Però en realitat, també és l’autèntic rei del contraband i els soborns a Atlantic City. Amb grans dots per l’oratoria i una mà de ferro pels negocis, sap combinar amb maestria les dues facetes. A la ciutat vora el mar tothom que vol viure sense problemes sap que Nucky és l’home a qui ha de respectar i omplir les butxaques. En l’aspecte personal també ha de bregar amb el bo i dolent de la seva ascendència irlandesa, mantenir a ratlla un germà cap de la policia massa impulsiu, cuidar un pare ancià i fer malabarismes entre la seva jove amant i l’amor que sent per una viuda mare de dos fills.

El gran protagonista de ‘Boardwalk Empire‘ és Steve Buscemi, actor de sobres conegut que ja havia col.laborat amb part de l’equip de la sèrie durant els anys que va aparèixer a ‘Los Soprano‘ i que també hem vist en gran quantitat de films com ‘Fargo‘, ‘Big Fish‘, ‘Ghost World‘, ‘Armageddon‘, ‘El gran Lebowski‘, ‘Pulp Fiction‘, ‘Reservoir Dogs‘, ‘Muerte entre las flores‘ i tantes altres.

LA MAFIA D’ATLANTIC CITY

En l’extensissim repartiment de ‘Boardwalk Empire‘ destaquen un bon grapat d’homes que fan negocis al voltant de Nucky.

Jimmy Darmody (1) és un jove que torna de servir a la Gran Guerra disposat a fer carrera com a noi dels encàrrecs de Nucky. Però les seves ganes de progressar més ràpid del que vol el seu mentor, els portarà a entrar en conflicte i Jimmy abandonarà Atlantic City, la seva dona i el seu fill per provar sort amb l’ascendent màfia de la propera Chicago. L’interpreta Michael Pitt (‘Funny Games’, ‘Seda‘, ‘Last Days‘).

Arnold Rothstein (2) és un altre dels principals gangsters d’Atlantic City i representant de la màfia jueva, que també es basa en un personatge real que va fer negocis amb Nucky, sobretot al voltant de les apostes esportives. L’interpreta Michael Stuhlbarg (‘Red de Mentiras‘, ‘Cold Souls‘). Un dels seus socis més propers és Charles ‘Lucky‘ Luciano (3), un gàngster italià també basat en el personatge real del mateix nom a qui es considera el “pare” del crim organitzat modern i del sindicat del crim als Estats Units. Li dóna vida Vincent Piazza (‘Rescue Me‘, ‘Los Soprano‘). A “Boardwalk Empire” també apareix un jove Al Capone (4), que començava a fer carrera entre la màfia de Chicago de la que tots sabem va acabar essent el màxim exponent. Aquí l’interpreta Stephen Graham (‘Enemigos Públicos‘, ‘Damned United‘).

Chalky White (5) és el cap de la màfia entre la comunitat afroamericana i a part de dirigir un imperi de negocis il.legals també ha de fer de líder en la defensa dels drets de la seva raça en una època en que el Ku Klux Klan estava en alça. Aquí té el rostre de l’actor Michael Kenneth Williams (‘The Road’, ‘El increible Hulk’, ‘The Wire’). Mickey Doyle (6) és un altre dels personatges basats en un personatge real, Mickey Duffy, un fill d’inmigrants polacs que va fer fortuna gestionant destileries i clubs on es servia alcohol als anys de la Llei Seca. L’interpreta Paul Sparks (‘La boda de Rachel’, ‘Brotherhood‘).

El Comodoro Kaestner (basat en Louis Kuehnle) (7) és el mentor de Nucky i el que fou el seu predecesor com a home més poderós d’Atlantic City. Ara viu reclòs en la seva mansió, malaltís i sota les cures de la seva criada afroamericana. L’interpreta Dabney Coleman (‘El guardián’, ‘Tienes un e-mail‘). I qui cuida de Nucky és el seu criat alemany Eddie Kessler (8) a qui interpreta Anthony Laciura (més conegut per la seva faceta de tenor d’ópera).

ELS REPRESENTANTS DE LA LLEI D’ATLANTIC CITY

La cara de la llei a la ciutat del vici té dues facetes completament oposades. Per una banda hi ha Eli Thompson, el germà de Nucky. Ell és el sheriff d’Atlantic City però està totalment al corrent dels negocis tèrbols del seu germà i hi participa activament des de la seva posició privilegiada. És un home impulsiu, sovint es deixa emportar per l’ira i se sent constantment a l’ombra del carismàtic Nucky. L’interpreta Shea Whigham (‘Machete’, ‘Teniente Corrupto’).

Per altra banda hi ha Nelson Van Alden, una espècie d’Eliot Ness que està decidit a lluitar contra tot i tothom per acabar amb el crim. Ell és l’agent federal que descubrirà que Nucky està al capdamunt de l’estructura criminal de la ciutat i pretén reunir proves per detenir-lo a ell i tots els seus secuaços. Tasca que no serà fàcil quan la corrupció està instal.lada en tots els estaments i tothom sembla actuar amb connivència amb el què passa a Atlantic CIty. L’interpreta Michael Shannon (‘Teniente Corrupto’, ‘Antes que el diablo sepa que has muerto‘).

LES DONES D’ATLANTIC CITY

En l’època en que s’ambienta la sèrie les dones vivien en un moment crucial per la lluita pels seus drets i estaven en pugna per aconseguir el dret a vot. Elles també van tenir un paper crucial en aquells dies.

Lucy Danziger (1) és l’amant oficial de Nucky Thompson, una jove exballarina aficionada al joc, la diversió i la llenceria que creu tenir molt clar com seduir el seu home fins que comença a veure perillar la seva situació el dia que Margaret Schroeder es creua a la seva vida. La Margaret (2) és una dona també d’ascendència irlandesa, mare de dos fills, que viu sotmesa a un marit maltractador fins que Nucky decideix “ajudar-la” convertir-la en viuda. També li proporcionarà feina en una botiga de roba i entre els dos va consolidant-se una relació amorosa que introdueix la Margaret en un món molt allunyat del què estava acostumada. A Atlantic City també viu Gillian Darmody (3), la mare de Jimmy i vella amiga de Nucky. Una dona que s’aferra a una segona juventud treballant com a ballarina en un espectacle de varietats, vivint una activa vida nocturna i volent ocupar-se més del compte del seu nét petit. Aquest viu amb la seva mare, Gillian Darmody (4), l’esposa de Jimmy que es veu obligada a criar-lo com pot després que Jimmy els abandoni camí de Chicago.

La sensual Lucy és interpretada per la novaiorquesa Paz de la Huerta, vista en films com ‘Las normas de la casa de la sidra’, ‘Los chicos de mi vida’ o ‘Un paseo para recordar’. La seva rival pel cor de Nucky, la Margaret, té el rostre de Kelly McDonald, actriu nascuda a Glasgow que us sonarà de ‘Alias’, ‘No es país para viejos’, ‘Trainspotting’ o ‘Elizabeth’.

L’encarregada d’interpretar Gillian Darmody és Aleksa Palladino que també havia participat a ‘Los Soprano‘ i posteriorment hem vist a ‘La sonrisa de Mona Lisa’ o ‘Antes que el diablo sepa que has muerto’. I la mare de Jimmy, Gillian, és interpretada per Gretchen Mol, també un rostre popular gràcies a films com ‘El tren de las 3:10’, ‘Rounders’, ‘Nivel 13’, ‘Donnie Brasco’ o ‘Acordes y desacuerdos’.

QUÈ EN DIU LA CRÍTICA I EL PÚBLIC?

La HBO s’ha tornat a apuntar una sonora victòria a la crítica, ja que ‘Boardwalk Empire‘ ha estat aquest any la sèrie de nova estrena més ben puntuada pels mitjans especialitzats, i entre totes les que s’emeten aquesta tardor només la superaven la quarta tanda de ‘Mad Men‘ i la segona de ‘The good wife‘.

A metacritic, la sèrie ha guanyat una puntuació mitjana del 88, i diversos mitjans la valoren amb un rotund 100%, destacant-la com un producte que ofereix tota la qualitat que es podia esperar dels seus responsables. “Un drama que combina històries globals i històries íntimes“, “Probablement el millor show que la HBO ha emès en anys“, “Complexe i entretingut a la vegada; un show dels que ja no es fan“, “Espectacular, magníficament produit i amb una brillant interpretació de Buscemi”, “Quasi impossible de fer-ho millor en una sèrie de televisió“,… són alguns dels entusiastes comentaris amb què la premsa nordamericana ha acollit l’estrena de ‘Boardwalk Empire‘.

Entre el públic de metacrític, la nota mitja també és un excel.lent 8.3, només rebaixat per una minoria que acusen la sèrie de tenir un ritme massa lent i de reincidir en aspectes ja vistos en altres productes sobre gàngsters. No discrepen de l’opinió general els usuaris de Mytvshows que la puntuen amb un 4,6 sobre 5.

A les bones crítiques també ha acompanyat l’audiència. El pilot el van seguir 7,1 milions d’espectadors, el que suposa l’estrena més exitosa per la HBO en sis anys.

Com no podia ser d’altra manera amb tal suport de públic i crítiques, ‘Boardwalk Empire’ ja té confirmada una segona entrega per l’any que ve.

OPINIÓ

HBO, Martin Scorsese i Terence Winter. No hauria de fer falta dir res més. ‘Boardwalk Empire‘ és una sèrie de grandisima qualitat, molt ben facturada, amb trames que combinen l’intimista, l’acció i el retrat social històric.

La sèrie ens transporta eficaçment als anys 20 amb un gran treball d’ambientació en què es nota tot l’invertit en construir el set on es roda i que inclou carrers, clubs, el passeig marítim a què fa referència el títol,… però també en els cuidats detalls que van del vestuari a la decoració de les cases.

A més, els 50 minuts que dura cada capítol ens ofereixen el que ens encanta del cinema de gàngsters, mafiosos lluitant per aconseguir una part del pastís dels negocis il.legals, tirotejos, lluites de poder, polítics corruptes, dones fatals, víctimes del crim, i policies incorruptes que han de lluitar en solitari contra una corrupció extesa fins tots els racons.

Però l’important és que ‘Boardwalk Empire‘ ofereix un conjunt ric, complementant això amb l’apropament també a la part íntima dels seus protagonistes, molts d’ells descendents d’inmigrants (italians, alemanys, polonesos, irlandesos) que han de trobar el seu lloc a la societat nordamericana. Veiem els seus conflictes familiars, les seves crisis i inseguretats, les seves relacions amoroses, les ambicions d’una generació de joves amb ganes de menjar-se el món. I en tot plegat, el conjunt ens serveix per presentar-nos i que aprenguem una mica més sobre moments claus de la història com els efectes de la Prohibició, el naixement de moviments feministes, la creació del Ku Klux Klan, la integració dels inmigrants, la popularització de determinats estils musicals i icones culturals, etc.

També cal mencionar un repartiment molt sòlid i convincent en els seus papers, amb un Steve Buscemi al capdavant que clava el seu paper, aquest Nucky capaç de semblar un home fràgil i sensible però dirigir sense contemplacions tot un imperi del crim.

Una sèrie recomanable de totes totes.

QUAN I ON S’EMET?

‘”Boardwalk Empire” s’emet els diumenges a la HBO des del 19 de setembre. Des del 13 de Desembre es podrà veure també a Canal +. Aquesta primera temporada constarà de 12 capítols.

Creadors: Terence Winter, Nelson Johnson
Intèrprets: Steve Buscemi (Enoch 'Nucky' Thompson), Michael Pitt (Jimmy Darmody), Kelly Mcdonald (Margaret Schroeder), Shea Whigham (Elias Thompson), Michael Shannon (Agent Van Alden), Vincent Piazza (Lucky Luciano), Stephen Graham (Al Capone), Michael K. Williams (Chalky White), Michael Stuhlbarg (Arnold Rothstein)
Cadena: HBO
Durada dels capítols: 50 min.

Web oficial:

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies