Són tan pròpies d’Estats Units com el futbol americà, les hamburgueses o la bandera de barres i estrelles. Les animadores són tota una institució als instituts i les universitats de nordamèrica. Gràcies a nombroses sèries i pel.lícules ens sabem de memòria les seves vivències, els seus modelets, els seus conflictes i la popularitat que otorguen a les noies que en formen part. Ara la CW les ha escollit per protagonitzar una de les seves apostes per aquesta nova temporada.

Hellcats‘ és l’adaptació lliure del llibre “Cheer! Inside the Secret World of College Cheerleaders” de la periodista Kate Torgovnick, que pretén posar la mirada en els aspectes més desconeguts del món de les animadores i sobretot reivindicar-les com autèntiques gimnastes per sobre de la imatge superficial que moltes vegades projecten.

Precisament aquest enfocament diferent sobre un món tantes vegades vist en tele i cinema és el què va motivar a tirar la sèrie endavant al productor i guionista Kevin Murphy i a l’actor Tom Welling (el Clark Kent de ‘Smallville‘) que també es va apuntar a produïr ‘Hellcats‘. I també el que va fer que finalment la CW li donés llum verda al pilot, afirmant que hi veien un producte sorprenent i amb capacitat per oferir grans números.

Tot i el fracàs de ‘Melrose Place‘ l’any passat i la devallada que està patint ‘Gossip girl‘, la CW segueix sense perdre de vista el public adolescent que és l’objectiu de la cadena i reincideix amb més aventures de nois i noies en edat universitaria. En aquest cas concret però, a més de les trames de joves habituals, s’ha fet una aposta per la música (les dues actrius protagonistes són cantants, tenen els seus propis grups i ja han grabat cançons per la banda sonora de la sèrie) i per acrobàcies espectaculars que compten amb un equip de coreògrafs que dissenya i asesora en el rodatge del números que es veuen a cada capítol. Tot plegat per ensenyar-nos que hi ha darrera d’aquest món de les animadores que creiem conèixer tant bé.

TRAILER

SINOPSI I PERSONATGES

Les Hellcats, les animadores oficials de la universitat de Lancer a Tennessee, van arribar a assolir la glòria en els campionats nacionals. Ara però, passen per hores baixes i cada vegada veuen més retallats els seus recursos en una universitat on s’han de repartir els fons amb els equips dels altres esports i on a elles no se les considera esportistes. Just quan reben un ultimàtum, o es tornen a classificar pels nacionals o se’ls hi retira la subvenció i les beques, arriba a la universitat la Marti, una estudiant de dret que mai hagués pensat en convertir-se en animadora. Però amb la seva pròpia beca d’estudis en joc, no li quedarà més remei que recorrer a les seves habilitats com a ex-gimnasta i la seva actitud per convertir-se en una Hellcat. Ella infondrà nous aires a l’equip i mentre s’adapta a la nova vida i a les rivalitats entre les seves noves companyes, haurà d’aprendre a compaginar la seva formació en dret amb l’esforç que cal per tornar a portar les Hellcats al cim de les competicions d’equips d’animadores.

LA NOIA NOVA

La Marti Perkins arriba a la universitat de Lancer, a Memphis, tota entusiasme i plena de somnis per formar-se com a advocada i poder arribar a treballar a l’oficina del fiscal. D’aquesta manera vol donar un gir a la seva existència fins aleshores marcada per les dificultats econòmiques i una familia que es redueix a una mare alcohòlica. Però al cap de pocs dies a la facultat, tot s’esmicola quan la junta li comunica que se li han retirat la beca d’estudis i que si en 15 dies no paga la matrícula haurà d’abandonar la carrera. Per sorpresa seva, descobrirà que a Lancer les membres de l’equip d’animadores compten amb una beca d’estudis, així que tot i no tenir experiència es presentarà a les proves d’admissió de noves Hellcats, les cheerleaders del campus. El seu carisma li garantirà un lloc a l’equip, i per conseqüència la beca per seguir estudiant dret. Però per Marti també suposarà descobrir un món que desconeixia, fer noves amigues, traslladar-se a viure a la residència d’animadors i haver de redefinir prioritats mentre fa malabarismes per combinar els entrenaments i els estudis.

La protagonista de Hellcats està interpretada per Alyson Michalka, una jove actriu que porta actuant des dels 5 anys i que s’ha pugut veure a ‘Dulces 16‘ o ‘Phil del futuro‘. També toca el piano i la guitarra i escriu cançons, talents que ha traslladat al seu personatge de Marti.

ELS SUPORTS: MILLOR AMIC, MARE I PROFESSOR

El principal suport de la Marti durant el seu aterratge a Lancer és el seu millor amic Dan Patch (1). Ell és el seu confessor i company d’aventures, tot i que mai han tingut una relació romàntica més enllà de ser amics inseparables. Dan és un aficionat al món audiovisual, té un caràcter obert i desenfadat, i aprofita totes les oportunitats que té de lligar amb noies de la universitat. De la mà de la Marti també s’endinsarà al món de les animadores, descobrint una realitat molt diferent de la imatge de noietes descerabrades fent saltets que ells tenien i de la que es burlaven des dels bancs del campus.

Wanda Perkins és la mare de Marti, una dona aficionada a prendre copes a tota hora que no s’ha preocupat massa de tenir una feina estable ni de l’educació de la seva filla. Però el fet que la Marti estigui a punt de quedar-se sense estudis per culpa seva i la nova vida que aquesta emprèn a Lancer, la portaran a intentar centrar-se i fer que la seva filla la senti al seu costat.

Julian Parish és el professor de dret amb qui la Marti establirà una relació més estreta. Exigent, es convertirà en el seu mentor, tot i que no entén que en ocasions la seva alumna posi els compromisos amb les animadores per davant de la seva formació i dels treballs que li poden garantir un futur com a advocada.

Dan Patch és interpretat per l’actor texà Matt Barr, qui fa anys que treballa en sèries de televisió i a qui hem pogut veure a ‘Señora Presidenta‘, ‘Harper’s Island‘, ‘Friday Night Lights‘ o ‘C.S.I.‘. La mare de Marti és l’actriu Gail O’Grady vista en nombroses produccions com ‘Policías de NY‘, ‘Mujeres desesperadas‘, ‘Monk’, ‘Boston Legal‘ o ‘Entre fantasmas‘. L’altra cara coneguda del cast és l’actor Gale Harold, que aquí interpreta al professor Parish, i a qui recordem sobretot per haver estat el Brian de ‘Queer as Folk’ o el Jackson de ‘Mujeres desesperadas’.

LES HELLCATS

Les Hellcats són les animadores de la universitat de Lancer. Un grup de nois i noies que intenten reivindicar-se com a atletes i que no només es dediquen a fer saltironets amb els seus pom-poms, sinó que entrenen dur, preparen coreografies i acrobàcies i participen a les competicions nacionals d’animadors.

Entre els membres del nou grup del que entra a formar part la Marti hi ha: la Savannah Monroe (1), la capitana de les animadores. Una noia que és tota optimisme, bon rotllo, i que sempre intenta contagiar el veure el costat positiu de les coses als seus companys. No obstant té problemes amb la seva familia ultra-religiosa que no veu amb bons ulls que deixés la universitat on havien estudiat tots els Monroe per anar a Lancer. La seva germana és la capitana d’un dels equips d’animadores rivals. La Savannah és també la nova companya d’habitació de la Marti i la que podria fer acabar a Dan amb la seva vida de flirtejador empedreit.

El contrari és l’Alice (2), l’animadora que no porta gens bé la incorporació de la Marti a l’equip i que procurarà fer-li la vida impossible sempre que pugui. Una lesió al canell i l’arribada de la nova noia la faran témer per la seva prosició a l’equip. És la més dura i competitiva de les Hellcats, tot i que mica en mica anirà aprenent a col.laborar amb Savannah i sacrificar-se pel bé de l’equip quan calgui.

L’equip també compta amb la Patty (3), l’animadora més robusta i preocupada més per l’aspecte atlètic que pel superficial del ser animadora. També haurà de posar la veu de la sensatesa en els enfrontaments entre Alice, Savannah i Marti.

Però els Hellcats també tenen nois a les seves files, entre ells en Lewis, un estudiant que portava una carrera prometedora a l’equip de futbol americà però que inexplicablement per molts, va decidir deixar aquell esport i fer-se animador. És un dels que s’encarreguen de llençar i recollir les voladores (les noies que salten a l’aire en les acrobàcies). Fins que aquesta va patir la lesió, era la parella d’Alice dins i fora del gimnàs. Però ara la Marti és la seva voladora i entre entrenament i entrenament, en Lewis es va sentint atret per ella.

La cara més famosa de les Hellcats és la de l’actriu Ashley Tisdale, qui interpreta Savannah i és coneguda sobretot pel seu paper de Sarpay Evans a la saga ‘High School Musical‘. El paper d’Alice recau en l’actriu Heather Hemmens, qui té el seu primer paper rellevant després de curtes aparicions a ‘C.S.I. Miami’, ‘Sin rastro‘ o el film ‘The Candy Shop‘. Elena Esovolova és l’encarregada d’interpretar la Patty, després d’una fugaç aparició a ‘Supernatural’. I l’actor Robbie Jones, interpreta a Lewis. A ell ja l’haviem vist a ‘One Tree Hill’, ‘Urgencias‘, ‘Southland‘ o ‘Raising the bar‘.

EL TRIANGLE AMORÓS

Al campus també hi ha una tensió amorosa entre els adults protagonitzada per l’entrenadora de les Hellcats, la Vanessa (1), el seu nòvio Derrick (2), el metge del campus, i l’entrenador de l’equip de futbol Red Raymond (3). Anys enrera, quan la Vanessa era estudiant, va tenir un afer amb Red, que aleshores estava casat i era professor. La junta de la universitat ho va descobrir i el van expulsar. Ara ha tornat a Lancer convertit en entrenador estrella i, tot i que la Vanessa té una relació estable amb el metge dels esportistes de la universitat, els vells sentiments entre ells tornaran a aflorar.

Vanessa és l’actriu Sharon Leal, vista a ‘Sin cita previa‘, ‘Profesores de Boston‘ i ‘Guiding Light‘. El doctor Derrick Altman és l’actor D.B. Woodside, qui anteriorment havia aparegut a ‘24‘, ‘Buffy, cazavampiros‘, ‘Murder One‘ o ‘Hawthorne‘. El tercer en discordia és l’actor Jeff Hephner, vist a ‘The Jury‘, ‘O.C.’, ‘House‘, ‘Nip/Tuck‘ o ‘Mercy‘.

QUÈ EN DIU LA CRÍTICA I EL PÚBLIC?

En una cadena com la CW orientada al public jove, no podia faltar una ficció que ens portés de nou als passadissos de la facultat i a un dels mites clàssics d’aquest escenari nordamericà: les animadores.

Però està clar que una sèrie d’aquestes carecterístiques sino aporta un tret diferencial com en el seu dia va fer ‘Glee‘, no dóna massa raons de pes per aconseguir una bona valoració entre la crítica. I així ha estat. A Metacritic, ‘Hellcats’ ha aconseguit una valoració mitja d’aprobat justissim, un 51% entre la premsa especialitzada. L’únic mitjà moderadament entusiasta amb el pilot és el Los Angeles Times, que considera la serie divertida i que compta amb bones interpretacions. Però la opinió de la gran majoria de mitjans la qualifiquen des de “lleugera” a directament “irritant”.

Entre els espectadors les notes van pel mateix camí, amb un 5,6 a Metacrític, però són més entusiastes i arriben al notable en altres llocs com Imdb o Tv.com. És simptomàtic que entre els espectadors que la valoren positivament, el comentari més repetit és ‘no és tant dolenta com m’esperava’, deixant clar que no és que els sembli que la sèrie té grans qualitats sino que simplement supera pels pèls unes expectatives de partida molt baixes. Però tot i així, hi ha un bon grapat de seguidors que la troben divertida, entretinguda, més madura que altres ficcions sobre animadores ambientades en instituts i amb un plus d’espectacularitat.

Pel què fa a les xifres d’audiència, ‘Hellcats’ es va estrenar amb prop de 3 milions de persones enganxades a la pantalla. Tot i que en els capítols posteriors aquesta xifra ha anat baixant, per ara la sèrie es manté cada setmana amb una audiència estable per sobre dels dos milions d’espectadors, que té contenta a la CW.

OPINIÓ

Portem ja sis capítols de ‘Hellcats‘ i la serie és el que és, una història que adapta a la televisió el que ja vam veure a les pel.lícules de la saga ‘A por todas’ al cinema. Aquells films, en les diferents entregues dels quals hem vist a actrius com Kirsten Dunst, Hayden Panettiere, Eliza Dushku o Christina Milian, intentaven demostrar que més enllà de la imatge frívola de noietes eixalabrades amb vestidets curts i pom-poms que tots tenim de les animadores, hi ha autèntiques gimnastes que entrenen i suen com el que més. Però això ho feia sobre una base tòpica de rivalitats i conflictes amorosos.

I això és exactament el mateix que fa ‘Hellcats‘. La serie no es cansa de repetir i reivindicar que la vida d’animadora és tant dura com la de qualsevol atleta universitari. I en aquest sentit, el què veiem a base d’entrenaments i números de les coreografies, ho fa creïble. En aquest sentit sí que se li pot reconèixer un punt per presentar-nos l’aspecte físic de l’animació i que a cada capítol hi hagi un parell d’escenes on la música i les acrobacies més o menys espectaculars prenen protagonisme.

Però per sota d’això, hi ha les mateixes trames planes i aborrides de sempre: la lluita entre capitanes, les baralles per un noi, els traumes familiars entre els joves i els seus pares,… I no té pinta de que això vagi a canviar, sino que el futur que es preveu és anar seguint aquesta línea mentre les ‘Hellcats’ avancen entre salts i tombarelles cap a les nacionals.

Tenint en ment el referent de la primera temporada de ‘Glee‘, ‘Hellcats‘ hagués pogut aprofitar aquesta mirada al món de les animadores per oferir una serie que combinés l’emoció de la competició amb la mala llet en els diàlegs i les situacions que afronten els protagonistes. Però aquest no és el camí escollit per ‘Hellcats‘. El que veiem des del principi és el que hi ha, una serie plana, amb els tòpics habituals. Unes quantes excuses perquè les protagonistes llueixin abdominals i pentinats perfectes, mentre passen per la universitat plantejant-se cada dia més del mateix que ja hem vist mil vegades.

Si us interessa aquest món, sí que ‘Hellcats‘ us permetrà conèixer més d’aprop aquesta disciplina que a Estats Units s’intenta equiparar a un esport i que té muntat tot un circuit nacional de competició. Però la serie es queda aquí, en un producte que només recomano als incondicionals de la saga ‘A por todas‘, els enamorats del món de les animadores i els addictes a les trames d’estudiants descafeinades.

QUAN I ON S’EMET?

‘”Hellcats” s’emet els dimecres a la CW des del 8 de setembre.

Creadors: Kevin Murphy
Intèrprets: Alyson Michalka (Marti Perkins), Ashley Tisdale (Savannah), Robbie Jones (Lewis), Matt Barr (Dan), Heather Hemmens (Alice), Sharon Leal (Vanessa), Jeff Hephner (Entrenador Raymond), Gail O'Grady (Wanda Perkins), Gale Harols (Julian Parish), D.B. Woodside (Derrick)
Cadena: CW
Durada dels capítols: 42 min

Web oficial:

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X