Ningú li ha vist la cara. El seu rostre és un secret ben guardat. Banksy és el seu nom de guerra. És un prolífic artista del que es coneix com “street art” i gurú misteriós on els hagi del graffiti. Ara a més dirigeix aquest film irreverent, divertit i crític amb el mercantilisme associat a l’art.

Exit Through the Gift Shop“ és la història de Thierry Guetta, un excèntric comerciant francès establert a Los Ángeles, aficionat a gravar tot el que passa al seu al voltant. El dia que topa amb el món dels artistes de carrer decideix gravar-hi tot el que pugui sobre l’art urbà i alguns dels més cèlebres artistes de l'”street art“, entre els quals a més de Banksy es troben altres com Space Invader o Shepard Fairey. Enmig de l’enregistrament, Banksy decideix donar-li la volta a la càmera i gravar a Guetta, qui encoratjat pel propi Banksy s’endinsa en el fascinant món de l’art urbà amb l’alies de Mr. Brainwash.

Exit Through the Gift Shop“ no és només un film documental sobre el món del grafitti. El seu rerefons ens porta a una reflexió interessant sobre el mercantilisme que duu associat l’art en l’actualitat. Banksy és un bon exemple del mercantilisme. Els seus inicis van ser graffitis que estaven a l’abast de tothom als carrers de diferents ciutats i ben segur que un munt de gent el consideraven un “gamberro” per embrutar parets. Però un cop va es va saber que famosos com Brad Pitt o Angelina Jolie havien comprat algunes de les seves obres, s’ha convertit en tot un artista cotitzat.. Tot el discurs, la critica del mercantilisme, de l’ascensió d’algú que un segon abans no era ningú i que potser no es mereix ser-ho es troba personificada en aquest excèntric cameraman de nom Thierry Guetta que acaba convertit en Mr. Brainwash, un artista que mai no ho havia estat.

El documental és irònic, irreverent, divertit i interessant a l’hora, una combinació que no sempre és fàcil de trobar al cinema. Amb l’aparença de documental verídic, un acaba no sabent massa bé que hi ha del cert i que hi ha de ficció del que li expliquen, però el fet de no saber-ho no treu pas interès i gràcia a tot el que ens explica.

Si sou dels que un dia visiteu un museu d’art modern i us pregunteu perquè un gong que sona quan li llencen una patata és art “Exit Through the Gift Shop“ és el vostre film. Una pel·lícula d’aquelles en que un s´ho passa bé entre riures i sorpreses i que ja un cop acabada, t’adones que t’ha fet reflexionar sobre alguna cosa sense moralines.

2 Respostes

  1. Iker Zarallo Peretó

    La vaig veure ahir i em va encantar. La seva lectura a capes i subcapes, amb els vídeos de Thierry Guetta mostrant el món de Bansky i alhora el seu propi món (i tot dirigit pel propi Bansky), li dona cent voltes a les recargolades de l’excessivament lloada ‘Misterios de Lisboa”, per exemple.

    Respon
  2. Yolanda Aguilar

    Jo la vaig veure a San Sebastián i va ser una bocanada d’aire fresc, perquè les pel·lícules de Festival (també havia projectat la de “Misterios de Lisboa”) acostumen a ser massa lentes, reflexives i algunes es fan agòniques. I amb aquesta vam poder riure.

    Respon

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies