No només David Simon, el creador de sèries com “The Wire” o “Treme”, creu en les fascinants possibilitats d’encreuar ficció e investigació periodística. Joe Sacco, el gran autor del còmic-investigació contemporani, aborda la situació de la franja de Gaza en aquesta novel·la gràfica magistral.

Reporterisme i còmic es fusionen en l’obra de Joe Sacco, un periodista i alhora dibuixant de còmics nascut a Malta, però nacionalitzat nord-americà, que planteja en un grapat d’obres denses i rigoroses una aproximació als conflictes bèl·lics del nostre present. A més de documentar les guerres de l’antiga Iugoslàvia i Bòsnia i la situació dels refugiats txetxens, Sacco ja havia abordat la qüestió palestí-israeliana a “Palestina”, una novel·la gràfica fruit d’una immersió de dos mesos als territoris de Gaza i Cisjordània (només l’obra “But I Like It” o les seves ocasionals col·laboracions amb Harvey Pekar poden considerar-se breus incursions a altres territoris més frívols i urbans). Amb “Notas al pie de Gaza“, Sacco torna a la franja; en aquest cas, per explicar un fet que cínicament podria ser qualificat de “col·lateral” i que, en cap cas, pot ser oblidat: les dues matances de palestins l’any 1956 a Jan Yunis i a Rafah, al sud de Gaza.

Sacco va arribar a conèixer aquests fets a la primavera de 2001, una mica abans de viatjar amb un altre periodista de Harper’s Bazaar a cobrir la segona Intifada. Llegint “El triángulo fatal” de Noam Chomski, Sacco es va trobar amb una menció a la matança de Jan Yunis, així que ell i el seu company es van animar a investigar els fets per tal de fer-ne un article. Les mencions a Jan Yunis van ser eliminades per Harper’s i Sacco va decidir combatre la seva frustració continuant les investigacions pel seu compte.

L’obra es converteix així en una minuciosa descripció de les anades i vingudes, les converses, els records dels testimonis i els descobriments del propi Sacco sobre el territori. Defugint qualsevol temptació narcisista, l’autor es converteix en el fil conductor entre tots els personatges, el comentarista proper a la mentalitat del lector que lluita per entendre un conflicte interminable. Alhora, l’instint observador de l’autor s’amplia cap a la comunitat periodística internacional, els diversos estrats socials de palestins e israelites que es va trobant en el seu viatge i les estampes quotidianes que reflecteixen com, malgrat tot, els ciutadans tracten de viure en una certa “normalitat”.

A “Notas al pie de Gaza“, es fa patent el prodigiós do d’observació de Sacco, qui pren notes e investiga sobre el terreny per després, un cop a casa, posar-se a dibuixar amb tranquil·litat. El seu estil està a mig camí entre el còmic-investigació (del que és un veritable pioner juntament amb Art Spiegelman) i el comix underground (el seu traç combina la planificació cinematogràfica amb el to caricaturesc de Robert Crumb). El resultat és una obra fonamental, didàctica sense ser discursiva, rigorosa i a més capaç d’atrapar al lector des de bon començament; una obra transformadora que lluita contra l’oblit i que es gaudeix com un excel·lent assaig i alhora com el que és, una novel·la gràfica apassionant. No és d’estranyar que The Times o The Observer s’hagin rendit als seus peus.


ISBN: 9788439722526
Pàgines: 432
Preu: 22,90 €

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies