La majoria dels lectors fidels de John Irving ens vam enamorar de l’autor amb la seva primera novel.la d’èxit, “El món segons Garp”, en la qual es van establir les senyes d’identitat més reconeixibles d’aquest prolífic escriptor: una atenció minuciosa als detalls de la vida quotidiana, un sentit de l’humor tendre i pervers alhora, i uns personatges perfectament construïts que recorden en certa manera als de Charles Dickens. Amb “L’última nit a Twisted River”, Irving retorna en certa manera a l’univers que el va convertir en un escriptor de renom, després d’una novel.la considerada com més autobiogràfica (“Fins que et trobi”, 2006) però allunyada, tant en escenaris com en estil, del seu primer èxit. L’autor fins i tot utilitza un recurs que també va utilizar a “El món segons Garp”, ja que comença i acaba la novel.la amb la frase que li dóna títol.

La història s’inicia en una remota explotació forestal del Nord de Nou Hampshire, la terra de procedència de l’autor i escenari habitual en molts dels seus relats. El punt d’arrancada és un increïble incident “típic” de John Irving des d’ “El món segons Garp”: en Daniel Baciagalupo, un noi de dotze anys, confon la nòvia d’un polícia local amb un ós. A partir d’aquest moment, el noi i el seu pare fugen i recorren diversos indrets d’Estats Units, sempre amb l’amenaça del polícia pesant sobre els seus caps. El ritme de la novel.la s’anirà accelerant i ralentitzant per cobrir la vida d’aquests i tants altres personatges al llarg de cinc dècades, des de mitjans dels anys 50 fins a la dècada present. Aixi, des dels paisatges més aïllats de les montanyes de Nou Hampshire, seguim els dos personatges per Boston, Vermont, Iowa, i de tornada al punt de partida. En el camí tindran temps d’establir noves relacions, en Daniel es convertirà al seu torn en pare, i també en escriptor famós.

Un escriptor, de fet, que sembla tenir molts punts en comú amb el propi John Irving, ja que les seves novel.les semblen coincidir misteriosament pel que fa als temes i als personatges amb les de l’autor. Sembla, per tant, que en Daniel sigui un alter-ego de John Irving que ens guia pel seu procès creatiu, i que ens fa preguntar-nos quant hi ha d’autobiogràfic en aquesta novel.la. En tot cas, no és necessari conèixer l’obra anterior de l’autor, ni tampoc la seva biografia, per gaudir de l’humor i de la tendresa de “L’última nit a Twisted River“.

La construcció sòlida dels personatges dota de realisme i emoció una història intergeneracional que té com a teló de fons la història convulsa dels Estats Units als anys 60, en la qual hi ha moments d’humor negre, i una atenció al detall característics del John Irving més essencial.


Editorial: Edicions 62
ISBN: 978-84-297-6627-1
Pàgines: 656
Preu: 26 €

John Irving (New Hampshire, 1942) és un dels escriptors nord-americans amb més projecció internacional actualment. L’autor va iniciar la seva carrera literària el 1968, quan va rebre una beca de la Fundació Rockefeller pel llibre "Setting Free the Bears" (Libertad para los osos). No obstant, la seva consolidació definitiva com a un dels grans novel.listes del moment va arribar anys després, amb la publicació del best-seller "El món segons Garp", guardonada amb el Premi Nacional del Llibre el 1979. Des de la dècada dels noranta la seva escriptura ha evolucionat cap a una literatura cada vegada més profunda i elaborada. D’aquí que títols com "Una dona difícil" o "La quarta mà" s’hagin comparat amb l’obra de Charles Dickens. L’any 2000 va rebre l’Òscar al millor guió per "The Cider House Rules" (Les normes de lacasa de la sidra), dirigida per Lasse Hallstrom, i que adaptava la seva novel.la "Prínceps de Maine, reis de nova Inglaterra". "L’última nit a Twisted River" és la seva dotzena novel.la.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies