Abans de que autors com Alan Moore, Neil Gaiman, Grant Morrison o Mark Millar irrompessin sense complexos en el món del còmic-book nord-americà, els còmics britànics eren productes reservats entre nosaltres pels autèntics connaiseurs. A mig camí entre la literatura pulp i els còmics de super-herois, les historietes de la factoria Fleetway (avui en dia, IPC Media), com “El Ojo Mágico de Kelly”, són autèntiques joies d’esperit camp que avui val la pena (re)descobrir.

Ara, per fi, s’editen al nostre país alguns del títols més importants de la escuderia Fleetway; sèries com el mític “Zarpa de Acero”, les èpiques aventures de “El imperio de Trigan” o aquest “El Ojo Mágico de Kelly”, que no es podien trobar al mercat espanyol des de els temps de les caòtiques edicions de Vértice i Surco, la seva continuadora. I la veritat és que cal felicitar a Planeta De Agostini per dur a terme aquesta tasca de donar a conèixer aquests clàssics ocults al gran públic. Com poden imaginar, no hi havia manifestacions als carrers exigint la reedició d’aquestes fascinants històries; així que s’ha d’entendre la publicació d’El Ojo Mágico o Zarpa de Acero avui com un veritable acte d’amor a una forma d’entendre l’art del còmic definitivament oblidada.

Les historietes aplegades en aquest primer volum corresponen al debut del personatge a la revista Knockout l’any 1962 i a la seva continuació a la revista Valiant. Kelly va sobreviure, amb èxit, a Valiant fins l’any 1971, destacant pels delirants i imaginatius guions de Tom Tully i el traç segur del seu dibuixant, l’argentí Solano López ( co-creador d’un altre clàssic; en aquest cas el còmic argentí de ciencia-ficció, “El Eternauta”).

Els còmics com “El Ojo Mágico…” poden considerar-se els antecedents dels còmics de super-herois perquè ens mostren a personatges que, mitjançant alguna rocambolesca situació, adquireixen alguna mena de poder que els transforma en sers extraordinaris. En aquest cas, Tim Kelly és un jove – amb un aspecte físic a mig camí entre el Flash Gordon de Alex Raymond i un personatge de Milton Caniff – que viatja a Sud-amèrica per heretar una gran fortuna. Allà cau víctima d’una trampa orquestrada per les corruptes autoritats locals, i és abandonat en plena jungla. Casualment es trobarà amb L’Ull de Zoltek, un talismà d’una antiga deïtat inca que atorga invulnerabilitat física a qui el posseeix. Amb els poders de l’Ull Màgic tornarà a la civilització per venjar-se dels qui el van trair i reclamar la seva herència.

El talismà conferirà un estrany poder al seu portador – la infinita resistència davant qualsevol arma; encara que la seva força física sigui simplement humana- que donarà peu a tot tipus de situacions delirants. Amb la joia en contacte amb el seu cos, Kelly és literalment indestructible (a més de multimilionari!) I, per això, Tom Tully, amb una imaginació digna del Marquès de Sade, s’ho passarà d’allò més bé sotmetent-lo a tot tipus d’amenaces – fins i tot, resisteix a un atac nuclear!-; veritables sessions de S/M dissimulat en mig d’un còmic convencional on Kelly serà disparat, bombardejat, socarrimat, ofegat, lapidat i tot el que puguin imaginar. El jove afrontarà tota aquesta violència a pit descobert, amb la joia penjant d’una cadena amb tendència a trencar-se massa sovint, i amb un somriure a la cara. En certa forma, podríem dir que l’Ull Màgic és gairebé com la kriptonita de Superman, però a l’inrevés. Alhora, un altre de les constants de la sèrie, serà el risc de perdre la joia en qualsevol moment – ja els hi dic ara que Kelly la perd i la recupera a una velocitat que només podria emular algú tant intens com Jack Bauer – tornant a convertir-se en un simple mortal.

Poc a poc, la sèrie s’anirà desviant cap a la ciència-ficció més atrevida i original, oferint-nos alguns relats serials de regust pulp, d’una vitalitat tan incombustible com el seu protagonista, i que ja poden considerar-se com autèntics clàssics de la literatura serial. Amenaces alienígenes, visites a l’espai exterior, lluites contra vampirs, incursions en la selva amazònica, viatges amb una màquina del temps al passat per conèixer Juli Cèsar o Gengis Khan; o bé al futur, fins l’any 2.500 per participar en una batalla entre humans i robots… Tot hi cap en aquesta sèrie bizarre, lliure i sense complexos. Pur esperit camp que els conduirà a un passat on la cultura popular era segurament molt més divertida i estimulant que avui; com ens demostren la música dels grups del Swinging London tipus The Kinks, les pel·lícules de la Ealing o els còmics de Fleetway. Així que queden avisats, jo de vostès no em perdria gemes pop com “Zarpa de Acero” o “El Ojo Mágico…” És simplement pura qüestió de bon gust.


Editorial: Planeta Agostini
Pàgines: 112
Preu: 14,95 €
Guió: Tom Tully
Dibuix: Solano López

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies