"Una part del tot" de Steve Toltz
8.5Valoració

«Em sembla que ho hauria d’admetre d’entrada: aquesta història tractarà tant del meu pare com de mi. Em treu de polleguera que un no pugui explicar la història de la seva vida sense convertir el seu enemic en una estrella, però les coses són així. La veritat és que tot Austràlia menysprea el meu pare, potser més que cap altre home, de la mateixa manera que venera el seu germà, el meu oncle, potser més que cap altre home… També us haig de dir el següent, només per treure-m’ho de sobre: No trobaran mai el cos del meu pare.»

Aquesta novel·la, finalista del Man Booker Prize i del Guardian First Book Award, és el més fidel reflex de que totes les families tenen les seves coses.

En Jasper Dean ens obre les portes a la seva vida per mostrar-nos el reflexe de la seva família, una família sacsejada per les desgràcies.

Els seus avis moren en un incendi després d’haver viscut un infern en vida amb el seu fill Terry, que entra i surt del psiquiàtric i la presó, i del seu altre fill, en Martin, que passa gairebé tota la seva infantesa en coma.

El Martin és un jove que no encaixa enlloc, amb grans càrrecs de consciència que decideix fugir del món quan es troba tan sol.

La novel·la és una forta dosis de realitat i en cada pàgina hi ha una veritat a quina una més dura que una altra, intercalada amb idees de Jung, Kant, Shakespeare… Una de les més colpidores posada en boca d’un nen petit és: “El joc és una analogia de la vida: al món no hi ha prou cadires per tothom ni prou bones estones, no hi ha prou menjar, no hi ha prou alegria, ni llits, ni feina, ni somriures, ni amics, ni rialles, ni diners, ni aire pur per respirar… i malgrat tot la música continua”.

Quantes vegades ens preguntem com serà el nostre futur o recordem com va ser el nostre pasat amb tots aquells que en formàven part? Aquesta és la inflexió de la novel·la.

Però aquesta no deixa en cap moment de sorprendre, de donar girs molt inesperats i evoluciona amb cada un dels seus personatges.

És tan rica en detalls que podriem arribar a dir que és visual.

Ambientada en el poble mes inòspid de tota Nova Gal·les del Sud passant per París i Thailàndia. Diferents cutats, diferents èpoques i diferentes generacions. Tot un arbre genealògic que s’enreda com els fils d’un teler creant un tapís contundent amb algún punt escapat.
Puntuació:

Jo li dono un 8’5. Com bé reflexa el llibre: “No et preocupis. No moriràs. No pas a la llarga. La teva essència perdurarà, el més valuós no s’esvairà”. Mentre algú ens recordi serem vius.


Editorial: La Campana
ISBN: 978-84-96735-37-8
Pàgines: 761
Preu: 22 €

Steve Toltz va néixer el 1972 a Sydney, Australia. Es va graduar a la Universitat de Newcastle, Nova Gal·les del Sud, el 1994. Abans de la seva carrera literària, va viure a Montreal, Vancouver, Nova York, Barcelona i París, treballant com a càmera, telemarketer, guàrdia de seguretat, investigador privat, Professor d'Anglès i guionista. "Una part del tot", la seva primera novel·la, va ser llançada el 2008 amb un gran èxit de la crítica. Es tracta d'una novel còmica que narra la història d'una família de pàries d'Austràlia. La narració alterna entre Jasper Dean, un noi filosòfic, idealista, que creix al llarg de la historia i el seu pare, Dean Martin, un filòsof i parat, descrit al començament com "l'home més odiat de tots els d'Austràlia". Això està en contrast amb Terry Dean, l'oncle de Jasper, a qui descriu com Jasper "l'home més estimat en tota Austràlia". La novel·la abasta la totalitat de la vida de Martín i diversos anys després (un rang no especificat en el text, però a partir de la Segona Guerra Mundial i acaba a principis de 2000), i es troba a Austràlia, París, i Tailàndia. “Una part del tot” va ser finalista del Man Booker Prize i el The Guardian First Book Award el 2008.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X