A la València dels anys seixanta, en plena dictadura franquista, tres joves comunistes —Josep, Felo i Teresa— manifesten el seu desacord respecte de la línia oficial del Partit amb conseqüències imprevisibles.

Amb Bulevard dels Francesos, Ferran Torrent canvia radicalment el to i la temàtica habituals en ell, i ens situa a la València dels anys seixanta, en plena dictadura Franquista. Tres joves comunistes —Josep, Felo i Teresa—no estan d’acord amb la línia oficial del Partit, i aquest fet tindrà conseqüències imprevisibles per a ells. Paral•lelament, la investigació de la mort d’una rica hereva provoca un enfrontament entre Sebastián Piñol, un comissari de policia que es manté honest, i Vicente Rodrigo, un cap de la Brigada Politicosocial cruel i tirànic. Altres personatges que formen part de la trama són «el Messié», un lladre de coll blanc que comet una imprudència, i Carol, l’atractiva i jove vedet d’un nightclub per on desfilen individus de tota mena. Finalment, la història d’una família destrossada per la Guerra Civil, els Baixauli, servirà d’enllaç amb el moment present, però totes dues narracions conflueixen en aquesta novel•la única, i ofereixen la visió crítica d’una societat que, tant si està plena d’idealisme i de repressió, com en el passat, o bé si és desenganyada i cínica com en el temps més recent, sempre fa difícil l’existència humana.

Amb Bulevard dels Francesos, Torrent fa realment un salt al buit, canviant el registre amb el qual s’ha caracteritzat fins ara. Així, en la història hi ha un crim, però no es tracta d’una novel·la policíaca, com Un negre amb un sexe, o fins i tot Societat Limitada; ni tampoc retrobem el gust agredolç i nostàlgic de les memòries que ens oferien les tendres Gràcies per la propina o L’illa de l’holandès. En aquest cas, l’autor ha realitzat un important treball de documentació, per tal d’endinsar-se en l’Espanya Franquista de 1962. Així, l’escriptor comenta que va fer servir testimonis reals, com ara els dels membres de la Guàrdia Civil, que a l’època viatjaven en tramvia, o el d’una funcionària jubilada de la Policia, però sempre amb la intenció de demostrar que les ideologies “han fet molt de mal”. Mitjançant una prosa àgil i uns diàlegs realistes , els personatges de Bulevard dels Francesos cobren vida i parlen des de diverses classes socials. L’escriptor valencià pretén fugir de maniqueismes, i per això els seus personatges tenen matisos, i fins i tot els delators són compresos per l’autor, i de retruc, pel lector. De tota manera, tant el comissari de la brigada Politicosocial, que apareix en tota la seva crueltat i abús de poder, com els militants del partit comunista, surten igualment malparats de la crítica de l’autor. Anys més tard, quan la història ens situa ja en l’Europa dels euros i de la immigració, ni un bàndol ni l’altre tenen gaire sentit, però els efectes de les il·lusions perdudes sí que romanen.


Editorial: Columna
ISBN: 978-84-664-1125-7
Pàgines: 408 Pàgs
Preu: 21.90 €

Ferran Torrent (Sedaví,1951). L’escriptor i periodista valencià és un dels més populars de la literatura en català. Algunes de les seves novel·les, com ara No emprenyeu el comissari!(1984), Un negre amb un saxo (1989), Gràcies per la propina (1994) o L’illa de l’holandès (1999) han sigut traduïdes a diversos idiomes i han tingut versions cinematogràfiques aclamades tant pel públic com per la crítica. La sàtira Societat limitada (2002) va rebre guardons tan prestigiosos com ara el Premi Creixells, el Premi de la Crítica Serra d’Or o el Premi Nacional de la Crítica, per citar-ne només alguns. Espècies protegides reprèn alguns personatges d’aquella novel·la i fa avançar el fresc que l’autor ofereix sobre la València contemporània, caracteritzat pel seu segell inconfusible, arrelat en el temps i el lloc amb els qual l’autor s’identifica. El 2004 va ser finalista del prestigiós Premi Planeta amb la seva novel·laLa vida a l’abisme, portada al cinema per Ventura Pons.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies