«Vaig néixer el 17 de juny de 1983, a les 16.37, sortit de la impremta de La Manutention a Mayenne. Format: 16,5 cm x 12,5 cm. Pes: 230 grams». Així comença la seva història l’inusual protagonista i narrador de Les desventures d’un llibre vagabund.

Un llibre abocat a escriure la seva autobiografia és el protagonista d’aquestes desventures, Les desventures d’un llibre vagabund. Llibreries, propietaris, anècdotes, biblioteques i converses nocturnes amb altres textos marquen una vida. El seu objectiu és ser llegit o com ell mateix diu «ser devorat en el millor sentit del terme». Però la mort l’espera a cada topant. Lletraferit, omple el seu relat de les obres i autors que més admira, i amb un punt de pedanteria, mira de reüll la maquinària editorial més popular i comercial.

Amb Les desventures d’un llibre vagabund, Paul Desalmand ens ofereix un passeig fascinant pel món dels llibres seguint les peripècies d’un dels seus components: autors novells, editors sense escrúpols, llibreters de raça i venedors de paper, editorials, impremtes i, a la fi, ineluctable, la trituradora gegantina on els llibres esdevenen pasta de paper.

Aquest és un llibre que ens condueix a través de la bibliofília. Ho fa de la mà d’una diversa galeria de personatges gens normals. Personatges com el llibreter de Tulla, el metge iranià dividit entre l’humanisme occidental i l’absolutisme islamista o el venedor de llibres rars malalt de gravetat. L’autobiografia fictícia del llibre del que mai es coneix el títol ens conduex per tots els passadisos més desconeguts pels lectors del món editorial, de principi a fi.

És un llibre que requereix una mica d’imaginació. Necessita que li doneu ànima als vostres llibres. Que els feu vostres i els convertiu en companys de bons i mals moments. Només d’aquesta manera acceptareu dos llibres conversin entre ells i participeu fascinats de la seva disquisició com quan un exemplar de La nàusea, de Jean-Paul Sartre, consola La cartoixa de Parma, de Stendhal.

Les desventures d’un llibre vagabund és una faula deliciosa. Pels que patiu quan deixeu un llibre que us ha agradat molt en mans d’un altre. Pels que aconseguix desaparèixer del món quan esteu enmig de la lectura. Pels que es resisteixen als llibres electrònics. En resum, pels lectors de tot cor.


Editorial: Editorial Empúries
ISBN: 978-84-9787-418-2
Pàgines: 144 Pàgs
Preu: 16 €

Paul Desalmand va néixer el 24 d’agost de 1937 a les sis del matí (seguint la precisió dels astròlegs). És originari d’un poble d’Alta Savoia (Arenthon).
Fent referència als seus orígens, l’autor diu d’ell mateix, tot parafrasejant Txèhov: «He nascut entre el poble. Que no em surtin amb les virtuts populars». Primer professor i més endavant escriptor, Desalmand ha publicat més de cinquanta libres de diferents gèneres.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X