La novel·la “Se sabrà tot”, escrita pel periodista Xavier Bosch i guanyadora del premi Sant Jordi 2009, explica les circumstancies que han fet que el Dani Santana, director del diari Crònica, prengui la decisió de deixar el càrrec precipitadament. Quins fets l’han portat a aquest punt? Ho anem descubrint pàgina a pàgina, en una novel·la que barreja les complicades relacions entre premsa i poder amb referències a l’actualitat i que té com a marc de fons la ciutat de Barcelona.

Se sabrà tot” planteja una història principal amb una certa intriga que aconsegueix mantenir el to fins al final del llibre. No estem davant d’un gran thriller en el sentit de plantejar un misteri que el lector no sap per on es resoldrà, al contrari, es fàcil anar lligant caps i avançant el desenvolupament de la principal trama. Tot i que, segurament, ens endurem alguna sorpresa.

El llibre atrapa fàcilment al lector amb un estil hàbil de redacció que combina la primera i la tercera persona segons la trama que explica. Al final del llibre entendrem el per què d’aquest canvi de narrador. Barreja un estil narratiu fresc i directe amb alguns articles periodístics, ficticis, publicats al diari Crònica i que fan avançar la ficció. Aquesta combinació d’estils és interessant però en algunes ocasions li resta ritme a la història. Els personatges, ben definits, una mica estereotipats, carismàtics i amb una part fosca, resulten atractius i contribueixen a que el lector quedi atrapat per la novel·la.

L’actualitat està molt present al llibre. Trobem referències a la prostitució al Raval barceloní (amb un reportatge amb fotos explícites publicades al diari), a la candidatura de Madrid als jocs olímpics i a una pandèmia de grip, entre altres. Però els dos temes, d’actualitat, que mouen la història són la corrupció urbanística i la hipòtesis d’un atemptat islamista a Barcelona. Tot això es barreja amb una descripció bastant crua, i real, de les relacions entre els mitjans de comunicació i el poder polític. Perque la idea subjaent de la novel·la és una història de denúncia sobre com la premsa és manipulada i influenciada. Una denúncia sobre les trabes a la llibertat d’informació en el treball dels periodistes.

La temàtica del llibre va generar qüestions al Xavier Bosch, exdirector de l’Avui, sobre els possibles tocs autobiogràfics relatius a la seva sortida del diari en català. El periodista ha afirmat que l’única coincidència és la frase inicial “El càrrec em va durar unes sabes” i que tota la resta és pura ficció.

Se sabrà tot” està especialment recomanat per periodistes o persones interessades en conèixer els secrets i les influències que hi ha darrera els mitjans de comunicació. Però pot deixar un cert regust agredolç al “descobrir” la realitat del periodisme.


Editorial: Proa
ISBN: 978-84-8256-620-7
Pàgines: 304 Pàgs.
Preu: 20 €

Xavier Bosch va nèixer a Barcelona el 1967. Després de dotze anys de silenci literari, ha guanyat el premi Sant Jordi amb Se sabrà tot. Anteriorment, havia publicat els reculls de contes Jo, el simolses(1992), Vicis domèstics (1998) i la novel·la breu La Màgia dels reis (1994). Llicenciat en Ciències de la Informació per la UAB, ha tocat totes les tecles del periodisme. Ha estat director del diari Avui (2007-2008) i cap de programes de RAC1 (2000-2007), així com creador i editor de formats radiofònics com Alguna Pregunta Més, Cafè Baviera i El món a RAC1. A la televisió, ha dirigit Un tomb per la vida i, juntament amb Antoni Bassas i Eduard Boet, Aquest any, cent! Actualment, presenta el programa Àgora a TV3.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies