"Les bruixes d'Arnes", de David Martí
7Valoració

Any 1533. Al petit poble d’Arnes, enmig de la bellesa imponent dels boscos i les muntanyes de Tortosa i Beseit, amb el riu Ebre al fons, la Maria, una jove forta i valenta, dóna a llum a la seva primera filla, la Lluna.

Immensament feliç, l’àvia Magdalena, experta llevadora i ferma defensora dels poders benèfics de la natura, ha volgut donar la benvinguda a la seva néta amb una antiga pregària plena de força i saviesa. Però ha tingut un fatídic descuit: el vell mossèn ha escoltat les paraules i està disposat a arribar on sigui per acabar amb aquesta heretgia.

En créixer, la Lluna serà iniciada en la força dels elements de la natura per la Maria i per un text misteriós, el Llibre de les Essències, un compendi de tots els coneixements màgics i naturals que al llarg dels segles ha passat de generació en generació. Ara, però, mare i filla i tota la seva antiga saviesa corren perill. El fanatisme i la incomprensió s’ha estès per la contrada i les acusacions de bruixeria s’apropen al poble.

David Martí, l’autor de “Les bruixes d’Arnes“, aquest Sant Jordi signara llibres. Diuen que el seu pot ser un dels destacats en les llistes de vendes. El curiós del cas és que fa només un any i mig era consultor i gestor de projectes tecnològics. En David Martí era, llavors, un escriptor d’informes que vestia americana i corbata. Arnes (Terra Alta) és el poble de la seva família, del seu pare, dels seus avis i on passava els estius quan ara menut. Ara és un escriptor i Arnes és el poble protagonista de la seva primera novel·la.

La idea del llibre li va sorgir d’una exposició que Martí va visitar al Museu d’Història de Catalunya sobre la caça de bruixes a la Catalunya del segle XVI. Allí descobreix que el 1548, a Arnes va arribar un caçador de bruixes de Flix, Joan Malet, qui va acusar dues dones del poble de bruixeria. Un fet habitual en aquella època amb la particularitat de què tot un poble s’hi va oposar i enfrontar per defensar a aquelles dones.

Les protagonistes de “Les bruixes d’Arnes” són dues dones que han de sobreviure a les inclemències de la vida, dels reptes de la societat i de l’època. Dues dones fortes, valentes, decidides que no van renunciar a aquelles creences heretades de les seves avantpassades i que les van mantenir vives malgrat tenir el poder en contra.

La primera novel·la de David Martí és de prosa planera i sense un artifici complex de paraules a través de la qual ens condueix per les aventures de la Lluna i la seva mare i que fa fàcil la connexió amb els personatges. Un llibre que reflexa la bellesa dels paratges dels Ports i que acaba sent d”aquelles obres que és llegeix quasi sense adonar-te i que et va atrapant de mica en mica fins a emocionar-te o fer-te patir pels protagonistes. Senzill però eficient i agradable.


Editorial: Edicions 62
ISBN: 9788429764505
Pàgines: 312 Pàgs
Preu: 19,50 €

David Martí (Barcelona, 1970), humanista de formació, ha treballat durant molts anys de professor, consultor i responsable de projectes relacionats amb les noves tecnologies, però un bon dia va decidir deixar-ho tot, canviar de vida i dedicar-se a escriure i a fer conferències. El 2008 va publicar el llibre La revolución interior. Les bruixes d’Arnes és la seva primera novel·la.

Una resposta

  1. lilith

    un llibre genial!! me le llegit dos cops, i no men canso..es magic,!!!!

    Respon

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies