"El lladre d'ànimes", de Charles Baxter
7Valoració

Durant la seva època d’estudiant a una universitat al nord de l’estat de Nova York Nathaniel Mason entaula una relació amb diverses persones singularment enigmàtiques: la seductora però elusiva Theresa, la vel•leïtosa Jaimie, i Jerome Coolberg, el més misteriós i captivador de tots, i que a més sembla haver-se apropiat de parts del passat de Nathaniel sobre les quals aquest no recorda haver-li explicat res. Jerome és qui sembla posar en marxa els esdeveniments que conduiran al col•lapse de Nathaniel i qui reapareixerà trenta anys després, quan aquest ha aconseguit reconstruir la seva vida, per suggerir-li que en realitat Nathaniel no és qui creu ser.

El lladre d’ànimes” és una inquietant, lírica i sorprenent novel•la sobre la identitat i els seus fantasmes, sobre el passat que ens persegueix, els records que ens enganyen i els enigmes que amaguen les persones amb qui ens relacionem.

Una lectura que ens transforma en allò que més espanta al llarg de tota l’obra, en lladres d’ànimes. És un llibre curt però dens, on s’emmarca la vida de Nathaniel en l’època de la Universitat i trenta anys després, un pare de família que s’esforça cada dia per ser únic. La prosa es copsada de manera embolcallada en idees d’altres persones i amb referències marcades a la pel·lícula “Psicosis” d’Alfred Hitchcock.

És un llibre per llegir amb calma i temps per reflexionar, diu grans veritats que ens fan preguntar-nos fins a quin punt som únics i quina és la importància real d’aquest fet. En aquest laberint d’emocions l’angoixa aflora d’entre les seves pàgines per demostrar la importància de ser com som.

El llibre està tractat en 4 parts:

La 1ª part és la més descriptiva i gràfica, és l’època universitària i quan el nostre protagonista s’envolta de gent força especial. Ens el presenta en Nathaniel com un jove idealista i amb un gran cor, amb una família copejada per la vida amb grans dosis de superació. Però també ens mostra un noi vulnerable i assetjat, enfrontat a una força vital com un cicle anomenat Colberg, que no sent ningú és tothom.

La 2ª part ens presenta en Nathaniel adult, madur, cap de família, responsable i en una sola idea: “ Ara sóc algú, algun cosa, un altre”, aquest home ja no és aquell noi.

La 3ª part ens evoca al passat i al present en busca d’una senzilla, o no tant, resposta. En Coolberg truca en Nathaniel per explicar-li el motiu del que va succeir a la Universitat. Tot queda explicat i resumit en el llibre en sí, el que tindreu a les mans. En aquesta part hi ha un gir narratiu on l’autor es dirigeix al lector directe i concís.

La 4ª part és la única en la que l’autor ens explica part de la història en tercera persona, ja no és en Nathaniel qui ens explica la seva vida, com si es tractes d’un punt i a part, l’autor agafa les regnes del futur del jove company de viatge.

Per resumir la idea central de la història robarem l’ànima de Carl Jung per dir: ”no existeixen els autèntics accidents”.


Editorial: RBA / La Magrana
ISBN: 9788482640358
Pàgines: 224
Preu: 19€

Charles Baxter va néixer el 13 de Maig del 1947 a Minneapolis. Escriptor nord-americà, conegut per barrejar un lloc tranquil, amb l'enginy absurd i una profunda simpatia per la seva atenció lluny de ser personatges perfectes, que ha atret també per la brillantor de la seva prosa consumada. La seva obra ha estat comparada amb la d'Anton Txèkhov, William Trevor, Alice Munro, i John Cheever. Baxter es va graduar en el Macalester College de Saint Paul, després d'un any d'ensenyament secundari a Pinconning, Michigan, el 1974 va rebre la seva Ph.D. en anglès de la Universitat de Buffalo, amb una tesi sobre Djuna Barnes, Malcolm Lowry, i Nathan West. Va començar la seva carrera docent a la Universitat Estatal de Wayne a Detroit. Després es va traslladar a la Universitat de Michigan, on durant molts anys va dirigir el programa de l'AM de Creative Writing. És reconegut per la seva generositat cap als pacients i el foment dels seus estudiants, molts dels quals han arribat a forjar carreres com escriptors amb èxit, ja que inclouen Gretchen Mazur, Helen Fremont, Michael Byers, Jardine Libaire, Porter Shreve, Davy Rothbart, John Fulton, Marc Nesbitt, Patrick O'Keeffe, Jess Row, Francesca Delbano, Peter Orner, Heidi Julavits, Karl Iagnemma, Achy Obejas i Elwood Reid. Actualment ensenya a la Universitat de Minnesota i en la Warren Wilson College MFA Program per escriptors.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies