El món del còmic i el cinema porta molts anys retroalimentant-se. I és que la indústria cinematogràfica no s’ha pogut resistir a l’encant i fascinació que generen els protagonistes de les aventures en vinyeta. Però també hi ha ocasions en que un personatge cinematogràfic reuneix suficients qualitats com per continuar les seves creuades en el còmic. Aquest és el cas d’Ash, l’heroi matadimonis creat per Sam Raimi i Bruce Cambell en la trilogia cinematogràfica “Evil Dead” (Posesión Infernal 1981).

Corria l’any 1992 quan El Ejército de las tinieblas s’estrenava en les sales sense gaire èxit. Era la tercera part de la saga, i malgrat la seva factura de sèrie B, la pel•lícula va fascinar a més d’un principalment pel seu característic sentit de l’humor. Molts dels espectadors descobriren la saga directament des d’aquesta tercera part, i molts altres la redescobririen durant els anys següents via VHS, Tv, DVD o descarregada d’Internet. El fenomen va créixer de mica en mica fins que avui dia Ash compta amb rèpliques seves en forma de ninot d’acció o protagonitza videojocs i, el que ara ens interessa, còmics.

Ja el mateix any de l’estrena, Dark Horse editava una adaptació del film escrita pels germans Sam i Ivan Raimi, amb el final original (inclòs com a extra en el DVD) en el que Ash tornava a ficar la pota per despertar-se en un món post-apocalíptic. Però va ser l’editorial Dynamite, dotze any després, qui va anar més enllà per continuar les aventures d’inframón de l’heroi de la motoserra, amb una col•lecció de minisèries. L’èxit ha estat tal que Ash s’ha consolidat una important popularitat dins el món dels còmics, fins el punt de co-protagonitzar un bon grapat dels anomenats crossover, compartint vinyetes amb Freddy Krueger, Jason Voorhees, Herbert West (Re-Animator), Dràcula, els Marvel Zombies, Darkman, Xena i fins i tot Barack Obama.

Ara, Planeta DeAgostini recopila les dues primeres sèries (“Ashes 2 Ashes” i “Shop til you drop dead”) en un sòl volum: Army of Darkness. Cenizas a las cenizas. Gairebé 200 pàgines de sang, viatges en el temps, criatures demoníaques i més sang, espessa i intensa.

La primera de les minisèries (Ashes 2 Ashes) comença tot just on finalitza el film de El ejército de las tinieblas i arrossega Ash a un espiral de viatges a través del temps per fer front als incessants atacs del Necronomicon en el seu intent de dominar l’univers dels vius. Un espiral que continua en la segona de les sèries (Shop til you drop dead) en la que Ash no només haurà de veure-se-les amb una clientela ansiosa de sang en el supermercat on treballa, sinó que també haurà de protagonitzar una futurística carrera (clar homenatge a la revifada Tron) i fins i tot disfressar-se d’Elvis Presley si vol mantenir-se amb vida.

Andy Hartnell és el responsable del guió. Un guió amb continues referències a les pel•lícules originals en una esbojarrada i simple successió de gags sagnants, en el que sobretot es troba a faltar l’especial humor que Sam Raimi despatxa en els seus films. La falta de profunditat, passió i trama son altres dels contres que se li poden fer a un còmic que d’altra banda segur agradarà als més fans d’Ash. I és que l’aspecte visual de Army of Darkness és visceralment atractiu.

Els dibuixos de Nick Bradshaw omplen de detalls i minuciositat un ambient d’estètica Disney esquitxada de sang, però és sobretot el treball dels responsables del color (en especial d’Etienne St.Laurent), el culpable de que ens quedem bocabadats davant d’aquesta brillant explosió d’espectacularitat derramada.

El volum es completa amb una selecció de portades (originals i inèdites) d’allò més diverses. Des de les que recullen fotogrames del film, com les formades per les més i menys sinistres il•lustracions de J.Scott Campbell, Marc Silvestri, Ben Templesmith, Greg Land, Richard Isanove, Nick Bradshaw, Aaron Lopresti, Michael Avon Oeming, Ale Garza i Tim Seeley. Sempre s’agraeix contingut extra d’aquest tipus.


Editorial: Planeta Agostini
Pàgines: 208
Preu: 13,95 €
Guió: Andy Hartnell
Dibuix: Nick Bradshaw

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies