“El enigma del jardín salvaje” de Mark Mills
8Valoració

El professor Crispin Leonard és una institució a Cambridge amb un deute pendent amb el seu passat: descobrir el misteri que enclou el jardí renaixentista de Villa Docci, al sud de Florència, amb els seus serpentejants camins i els seus rierols, les seves estàtues, inscripcions i estructures neoclàssiques.

És 1958 i un lúcid estudiant sorgeix en el seu de camí: Adam Strickland. Sí, potser ell pugui descobrir 400 anys després quin estrany missatge amaga el jardí creat el 1577 en honor de Flora, la jove esposa del noble Federico Docci. Adam viatja dues setmanes a Itàlia, convidat per l’anciana Francesca Docci, i la seva vida canviarà per sempre. A La Villa Docci descobrirà un jardí que li xiuxiuejarà una maledicció que uneix dos crims amb 400 anys de diferència, crims les claus dels quals s’amaguen entre les pàgines de la “Metamorfosis” d’Ovidi, la”Divina Comèdia” de Dante i un lànguid secret de família: el fill gran dels Docci, Emilio, va ser assassinat durant l’ocupació nazi. Els secrets del passat es reuneixen en el present. El jardí parla. Encara més si ha sigut tramat per una ment venjativa que sembla sobreviure en els segles. Entre els Docci – la senyora Francesca, el fill supervivent, Maurizio, i la neta, Antonella – no tots volen que la veritat surti a la llum.

Una sorprenent novel•la en la que el premiat autor d’ “El crim de Amagansett” reuneix una bonica evocació del Renaixement, una impossible història d’amor i assassinats inconfessables.

En l’obra es reconeix la mà d’un guionista en quant al detall de les seves descripcions, aquestes són riques en matisos, no deixen gaire espai per la imaginació, ens dona una imatge molt fidel de com vol que el lector visualitzi l’espai de la Villa Docci i del seu Jardí, no deixa gaires detalls a l’atzar. Fet que el lector agrairà a mesura que avança en la seva lectura.

De la mateixa manera que es mostra la mà d’un amant de la Història, la literatura i l’arquitectura, en quant l’abundància de referències al llarg de tota la novel•la.

És una obra molt intimista ja que, des del primer moment, guia al lector no només en el Jardí i els seus secrets, sinó en el seu afany de descobrir dos crims amagats. A més d’un llenguatge molt ric, en certs moments excessivament ric, l’autor ens regala un gir sorprenent al final, on descobrim que les coses sempre succeeixen per un motiu, només cal esperar el moment oportú. És realment una novel•la molt completa.

La novel•la té un inici lent fins al moment en que el nostre jove protagonista, l’Adam, arriba a San Casciano i la seva ànsia de coneixement i curiositat el portarà per un camí difícil de retornar.

Realment m’ha sorprès i m’ha deixat bon gust de boca, si hagués de brindar per aquesta història, diria: “Perquè tots els secrets mereixen ser descoberts, perquè la veu perduda que no oblidada en el temps s’ha trobat en el present i perquè la història de la família Docci val la pena de compartir-la”.

Un llibre que reclama reflexionar i com en les seves pàgines podem descobrir frases com: “L’ànima en repòs creix en saviesa”.


Editorial: RBA
ISBN: 9788498676976
Pàgines: 368
Preu: 20€

Mark Mills és un escriptor britànic de guions i novel•les, es va graduar en Història a la Universitat de Cambridge i va marxar a treballar com restaurador de mansions i cases de camp al sud de la Toscana. Va tornar a Londres entrant com a lector i assessor de la Paramount pictures, on com a guionista va firmar títols com: “Després d’una nit” (1993), “El fill perdut” (1999) i “El misteri de Wells” (2003) adaptació de la novel•la “Moralit play”, de Barry Unsworth. El seu primer guió va ser nominat al premi BAFTA pel curtmetratge “One Night Stand” protagonitzada per Jemma Redgrave i James Purefoy l’any 1993 i pel qual Mills va guanyar el premi a 'Millor Guió' al “Angers primer Festival de Cinema Europeu” el 1995. La primera novel•la de Mills va ser "Amagansett", posteriorment reeditat sota el títol “La Casa balenera” publicada el 2004, el que li va valer el 'Millor novel•la negra d'un autor novell a la Crime Writers Association Award.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies