Després de fer història amb la trilogia de “El Señor de los Anillos”, convertint-se en la primera persona en dirigir tres superproduccions a la vegada i guanyant la bonica xifra de 17 Oscars, arriba per fi el darrer i molt esperat treball de Peter Jackson, “The Lovely Bones”.

Basada en la popular novel•la d’Alice Sebold, el film gira entorn Susie Salmon, una noia de 14 assassinada l’any 1973 quan tornava del col•legi de camí a casa seva. Malgrat la seva mort, Susie encara hi serà present, ja que des de un més enllà d’allò més lluminós estarà a l’aguait tant del seu assassí, que encara ronda lliure sense càstig, com de la seva família i de com aquesta ha de fer front a una vida de la que ella ja no forma part.

Diuen que Peter Jackson estava en plena postproducció de “El Señor de los Anillos: Las dos torres” quan va llegir per primer cop “The Lovely Bones“. La novel•la, editada l’any 2002, es va convertir gairebé a l’instant en un clàssic del nostre temps, acaparant també l’atenció del rei mides Steven Spielberg, que de seguida va veure en ella la possibilitat d’adaptar-la al cinema. Anys més tard, i després de diverses negociacions per aconseguir-ne els drets, Spielberg com a productor i Peter Jackson com a director, iniciaven el que semblava una àrdua tasca. I és que el llibre d’Alice Sebold és tan intricat i poètic que una adaptació cinematogràfica com a mínim havia de resultar espinosa.

El principal repte era sense dubte la recreació d’aquell lloc “intermedi” on Susie es veu obligada a observar el món terrenal que ha deixat enrere. Peter Jackson i el seu equip han optat per dissenyar un món més enllà de tradicions, religions i creences, per esplaiar-se en una recreació onírica, plena de simbolismes i imatges altament poètiques. Un món que ha permès a Jackson moure’s amb una llibertat creativa molt llaminera. El problema és que Jackson és massa golós i no ha pogut evitar empatxar-se de tanta creativitat. Escenes on Jackson demostra la seva mestria rere la càmera alhora que remarca un estil propi clarament identificable. Però escenes també que resulten gairebé buides de contingut, esforçant-se en acumular una allargada sèrie de metàfores i simbolismes molt contemplatives que poc afegeixen a la trama i que en ocasions són del tot inidentificables. Una disbauxa visual que afecta negativament a la història terrenal, amb la que a penes arribem a connectar, deixant als seus protagonistes mancats de la suficient simpatia.

Malgrat un repartiment de luxe que compta com a principals amb Saroise Ronan (la protagonista), Mark Wahlberg (el pare) i Rachel Weisz (la mare), només destacarem les interpretacions de Susan Sarandon (l’avia) i Stanley Tucci (l’assassí). Al contrari de l’extremadament mesurada actuació de Mark Wahlberg, la de Susan Sarandon, i el seu petit però important paper, resulta ser una meravella, i és que la Sarandon aconsegueix no solsament aportar una mica d’humor al film, sinó també glamour, força i complexitat.

Stanley Tucci, veterà sobre l’escenari i a TV i guanyador de dos Globus d’Or, sorprèn en un paper que s’allunya del que ens tenia acostumats en el cinema (“El diablo viste de Prada“, “Julie y Julia“). Caracteritzat amb un maquillatge ‘total’ obra de Peter King, sembla que a Tucci l’hi ha valgut la pena haver de passar per un aclariment de pell, un engreixament i haver de portar dents postisses, lents de contacte i bigoti. La seva actuació mereix la nominació a l’Oscar que aquest any li ha atorgat l’Acadèmia.

Per últim destacar la tasca de l’equip de direcció artística, que ha aconseguit una ambientació molt encertada i detallista sobretot en el que semblava que havia de donar menys lloc: la Pennsylvania de 1973. Quina angoixa dins aquell sinistre i macabre amagatall!

Una curiositat: la banda sonora és obra de Brian Eno, antic líder de la influent banda de rock Roxy Music.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X