Amb Indignació (2008), Philip Roth, continuador d’una tradició literària jueva americana que va iniciar Henry Roth i que van continuar autors tan il.lustres com Saul Bellow (premi Nobel de literatura) o Bernard Malamud, retorna en certa manera als seus orígens com a autor, ja que torna a situar-se narrativament en els temes que va tractar en els seus inicis. Després de diverses obres dedicades a la maduresa, com Pastoral americana o La marca de l’home, Roth ens situa de nou en els anys universitaris, on va començar la seva carrera com a escriptor amb el recull de narrativa curta Goodbye Columbus.

Indignació” situa el lector el 1951, segon any de la guerra de Corea. Marcus Messner, un jove jueu estudiós i treballador de Nova Jersey, comença segon de carrera al conservador campus de Winesburg, Ohio. Ha deixat Robert Treat, la petita universitat de Newark on havia estudiat primer perquè el seu pare, un carnisser sacrificat i treballador, sembla haver-se tornat boig. Està tan amoïnat front els problemes de la vida adulta, l’horror de la guerra, i els perills que veu a cada cantonada i que amenacen el seu fill estimat, que no el pot deixar viure en pau. La mare, una dona patidora i agobiada, diu que el pare té por per ell perquè se l’estima i perquè se’n sent orgullós. Davant tota aquesta pressió, un dia que Marcus rebenta i decideix marxar el més lluny possible dels seus pares per tal de continuar els seus estudis de dret. Lluny de Newark, es veu abocat a buscar-se un lloc enmig dels costums i de les prohibicions d’un món molt diferent al seu, amb el fantasma de la guerra sempre al rerefons. Allà en Marcus haurà d’aprendre a conviure amb gent molt diferent a ell, i també aprendrà a acceptar la seva pròpia por, i a respectar els valors dels seus pares.

En definitiva, igual que va fer amb la fantàstica novel•la curta “Goodbye Columbus”, Roth ens ofereix una narració sobre el pas d’un adolescent a la maduresa, condicionat per esdeveniments crucials en la història dels Estats Units, i a mesura que ens anem endinsant en la personalitat complexa del protagonista, anem coneixent més a fons una forma de viure, una visió del món basada en la tradició per sobre de tot, i com aquesta es desintegra poc a poc davant l’horror de la guerra, i davant de l’aparició tímida d’un desig de llibertat sexual. Sense dubte resulta un plaer gaudir de nou de la prosa rica i amena de l’autor i dels temes que el caracteritzaven en les seves primeres novel•les: la història i la forma de viure dels Estats Units en èpoques essencials, el desenvolupament emocional d’un personatge, la mirada irònica de l’autor cap al seu alter-ego.


Editorial: RBA / La Magrana
ISBN: 9-788498-674163
Pàgines: 191
Preu: 18€

Philip Milton Roth va nèixer a Nova Jersei el 1933, fill d’emigrants europeus jueus als Estats Units. Després de llicenciar-se en anglès per la universitat de Bucknell, Roth es va dedicar molts anys a l’ensenyament de literatura comparada i d’escriptura creativa. El seu primer llibre de relats, Goodbye Columbus, va guanyar el prestigiós National Book Award el 1961. Des de llavors, Philip Roth s’ha convertit en un dels autors més prolífics del seu país, i sense dubte un dels més guardonats, ja que compta amb el Premi Pullitzer per la seva novel.la Pastoral Americana, i i ha guanyat dues vegades el National Book Award i el National Books Critics Circle Awards, entre altres. La seva “trilogia americana”, composta per les novel.les Pastoral Americana, Me casé con un comunista i La marca de l’home, ha estat molt celebrada per crítica i públic, i la darrera obra ha estat adaptada per al cinema, així com la més recent Elegia. Philip Roth és l’únic autor viu que té una obra publicada a la American National Library.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies