A la ciutat de Parnàpolis un grup de superherois anomenat “Los tres titanes” s’ha quedat tancat a la seva cova mentre que una sèrie de desgràcies assolen el mon. Tot sembla tenir relació amb un experiment ultra secret anomenat “Tierra Prometida”. Per salvar el món han de salvar-se primer ells mateixos.

Aquest és un d’aquells còmics que necessiten una segona lectura per fer-te una idea general del que estan parlant. Cosa que no és negativa quan (com succeeix amb la obra de Juaco Vizuete) això és degut a una narrativa complexa i no a problemes estructurals.

L’obra de Vizuete transita per les il·lustracions per a publicacions com Rockdeluxe o Mondosonoro i és autor de les novel·les gràfiques “El Resentido” (que no he llegit però les referències que en tinc són més que excel·lents) i “Julito, el cantante cojito” (amb guió d’Hernan Migoya, qui també ha editat la publicació que aquí ressenyem). Malgrat no ser un autor molt prolífic podem detectar que en la seva obra hi ha algunes constants: l’homenatge a clàssics del gènere, un sentit del humor un tant “gamberro” i especialment la relectura en clau pop.

I aquí trobem una de les claus d’“El Experimento”, embolcallat com un cert homenatge a Kirby s’amaga la profunda (i ben condensada donada la poca extensió del còmic) revisió de la mitologia superheroica. Tant a nivell argumental com formal: Les pàgines simulen una composició 3D, el sempre tema tabú del sexe entre els personatges, els rols de poder dins de l’estructura dels grups de superherois (aquí sobrevolen l’homenatge a “The Fantastic Four”) l’homenatge a Bruguera o Daniel Clowes. És més fins i tot un cert ús del llenguatge dels realities televisius.

Explicada de forma fragmentada a vegades tens la sensació d’arribar tard a algunes escenes, com si estigues composat d’una manera propera al collage. A la contraportada hi ha una frase que em sembla encertada per definir l’obra: és un somni o un record d’un vell àlbum que es va perdre a una mudança. La sensació de deja vu que et deixa és un dels seus millors encerts.

Però la gran aposta de Juaco Vizuete és el guió, cosa que podria passar desapercebuda davant l’estructura formal de l’obra. Els tres protagonistes estan molt ben definits i posseeixen una complicada psicologia que ens allunya d’aquells herois estereotipats de Marvel.

Finalment destacar el darrer i desconcertant capítol de l’obra, no explicarem res per no espatllar res al lector, però l’he rellegit varies vegades i segueixo perplex davant la mestria de la proposta.

En resum una obra molt recomanable. Pot ser només destinada a aquells lectors amb experiència en el novè art, però estic segur que tothom podrà captar el valor d’un dels autors amb més talent d’aquest país.


Editorial: Ediciones Glénat
ISBN: 978-84-8357-977-0
Pàgines: 96
Preu: 19,95 €
Guió: Juaco Vizuete

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X