Quan les sèries de temporada llarga es comencen a prendre un respir, arriba la mid-season, i amb ella l’estrena de noves produccions que ens acompanyaran fins a final de temporada i que només tenen 12 o 13 capítols per intentar convèncer el públic. Aquí us les comentarem puntualment i per començar, retrocedim en el temps fins a l’època de la Roma republicana per conèixer el món dels gladiadors i en concret el més famós de tots ells: Espartacus.

Forjada entre el mite i la realitat històrica tots vam poder conèixer al cinema el periple d’un gladiador injustament condemnat a guanyar-se la vida a l’arena en combats a mort i que va acabar encapçalant una revolta d’esclaus. Gràcies al film de Stanley Kubrick, des de 1960 Espartacus va acabar associat al rostre de Kirk Douglas. Però el peplum és un gènere amb tendència a anar resorgint de tant en quant i tal com a l’any 2000 Ridley Scott i Russell Crowe van tornar a apropar la vida dels gladiadors als espectadors, ara la cadena Starz fa una gran aposta per aquest món que dóna peu a molta espectacularitat.

I no en va aquesta sèrie arriba en l’era digital i després que el film de Zack Snyder ‘300‘ revolucionés la visualitat associada al món clàssic. Amb el suggerent títol de “Spartacus: Blood and Sand (Espartacus: Sang i Arena) Starz se l’ha jugada plantejant un projecte que sobretot en l’aspecte visual és molt ambiciós dins del panorama televisiu d’una cadena minoritaria. Però ben sabedors d’això els seguidors de la sèrie han fet que aquesta sigui una de les pioneres en el fet que hi ha més gent seguint-la en formats d’alta definició que no pas en els clàssics.

Totalment orientada a les noves generacions que han fet un èxit del film de Snyder, Spartacus ofereix un relat violent, regat de combats, sang i sexe, de la vida dels gladiadors, esclaus que eren obligats a lluitar a mort sobre l’arena per entreteniment de les masses. La serie, rodada a Nova Zelanda, ve avalada per uns quants grans noms com a productors, com Joshua Donen, Steven S. DeKnight (‘Angel‘, ‘Smallville‘, ‘Buffy CazaVampiros‘), Robert Tapert (‘Legend of the Seeker‘) i el cineasta Sam Raimi.

SINOPSI I TRAILER

Un segle A.C. els territoris de l’imperi romà viuen les guerres de diferents pobles i races. Buscant vèncer un enemic comú, diversos soldats tracis, entre ells Espartacus, s’uneixen a l’exèrcit auxiliar romà. Però aviat es farà evident que els propòsits dels comandants romans només responen als seus propis interessos i els tracis decideixen desertar.

Ofès per tal afrenta, Claudi Glabre, un dels generals romans, segueix i captura Espartacus i la seva esposa, Sura. Després de vendre la dona com a esclava, a ell el condemna a morir en un espectacle de gladiadors a l’arena. Però contra tot pronòstic, Espartacus aconsegueix vèncer a quatre oponents i rebre l’aclamació del públic. Batiatus, l’amo d’un dels ludus més importants de la ciutat, veu en el traci una oportunitat de fer-se d’or i decideix comprar-lo per entrenar-lo i convertir-lo en gladiador.

PERSONATGES

Andy Whitfield (Spartacus)

Espartacus és un soldat traci que decideix unir-se a les tropes auxiliars de Roma per derrotar els getes que estan assaltant les seves terres. Després d’aquestes batalles pretén portar una vida tranquila com a ramader al costat de la seva esposa Sura i formar una familia. Però un cop a l’exèrcit s’adona que els objectius dels romans són contraris als seus i decideix desertar. En venjança el legatus Claudius Glaber el detén i el condemna a morir a l’arena. No obstant sobreviu i aconsegueix que la seva pena de mort es converteixi en esclavitud. Així passa a ser membre del ludus de Batiatus on després de vèncer la reticència inicial acceptarà lluitar com a gladiador en combats a mort a canvi de la promesa del seu senyor de que l’ajudarà a buscar la seva dona, venuda a un comerciant.

L’encarregat de prendre el relleu a Kirk Douglas com a Espartacus és Andy Whitfield, actor nascut a Anglaterra i popular sobretot a Austràlia, que ha participat en sèries com ‘Las hermanas McLeod‘, ‘Out of the blue‘ i ‘The Strip‘ o el films ‘Gabriel‘ i ‘The clinic‘.

Batiatus (John Hannah)

Batiatus és l’amo d’un dels ludus més importants de Capua, que ha anat passant de generació en generació a la seva familia. Mentre una terrible sequera assola la ciutat, ell veu com els seus deutes s’acumulen i els seus gladiadors no es troben entre els més sol.licitats. Quan assisteix a l’espectacle en què Espartacus ha de morir, el veu sobreviure contra totes les apostes i descobreix en ell una oportunitat de treure profit del seu potencial, comprant-lo i entrenant-lo com a gladiador. Aviat descobrirà que l’única manera de domar al traci i aconseguir que li serveixi és prometre-li de buscar la seva dona. Per una banda fa gala d’un elevat sentit de l’honor i la lleialtat però també és un home molt ambiciós i implacable amb els seus enemics.

John Hannah és el rostre més popular d’aquesta producció. L’actor britànic ja havia coincidit amb el protagonista a ‘Out of the blue‘ i té una llarga trajectòria tant en cinema (la trilogia de ‘La momia‘, ‘Cuatro bodas y un funeral‘, ‘Dos vidas en un instante‘) com en televisió (‘Jekyll i Hyde‘, ‘Alias‘, ‘Carnivàle‘).

Lucretia (Lucy Lawless)

Lucrecia és l’esposa de Batiatus, i a la vegada la seva confident i consellera. Tan ambiciosa com el seu marit, desitja recuperar el status social i acumular riqueses que li permetin portar una vida luxosa. L’altre seu gran desig és tenir un fill, però no ho aconsegueix. Tot i que els gladiadors que entrenen al pati de la seva casa la repelen i els considera quasi animals, n’hi ha un en particular que l’interessa a qui converteix en el seu amant regular, Criso.

Tot i el canvi de maquillatge i pentinat, el rostre de Lucrecia el reconeixeran els espectadors per haver estat durant sis anys ‘Xena, la princesa guerrera‘. Sam Raimi, productor de ‘Espartacus‘ també fou un dels responsables d’aquella serie dels 90. Lucy Lawless també ha aparegut a ‘Battlestar Galactica‘, ‘Expediente X‘ o ‘The L Word‘.

Legatus Claudius Glaber (Craig Parker)

Claudius Glaber és un legatus romà i comandant de l’exèrcit auxiliar en la guerra contra els getes i Mitrídates. Altament ambiciós, és un home que viu acomplexat pel seu desig de guanyar un reconeixement que no li arriba, encara que es va casar amb la filla d’un senador. La deserció d’Espartacus se la pren com una ofensa personal per haver posat en perill les seves ànsies de victoria i farà seva la missió de veure’l patir a l’arena fins que mori.

L’encarregat d’encarnar un dels principals malvats de la serie es l’actor neozelandès Craig Parker, qui també és el malvat Darken Rahl de ‘Legend of the Seeker‘. A la televisió havia coincidit amb Lucy Lawless a ‘Xena, la princesa guerrera‘. Al cinema va ser un dels elfs de ‘El senyor dels anells‘ i un dels licàntrops de ‘Underworld: la rebelión de los licántropos‘.

Ilithyia (Viva Bianca)

Ilithyia és filla d’un senador i esposa del Legatus Glabre. Una noia capritxosa que ha crescut entre luxes i es permet mirar a tots els que l’envolten amb aires de superioritat. Busca constantment que el seu pare afavoreixi el seu marit per tal que aquest consegueixi reconeixement públic. Manté una amistat amb Lucretia tot i que no perd ocasió de refregar-li les seves dificultats econòmiques i el poc luxe de les seves possessions. Arrel de les visites a la villa de la seva amiga, començarà a sentir-se fascinada per l’atractiu animal dels gladiadors.

Ilithyia és interpretada per l’australiana Viva Bianca, una actriu de curta trajectòria que inclou aparicions a les series ‘All Saints‘ i les pel.lícules ‘Bad Bush‘ o la comèdia ‘Accidents Happen‘.

Els companys del ludus: Crixus, Barca, Doctore, Varro

Espartacus comparteix la seva nova vida com a gladiador amb la resta d’homes del ludus de Batiatus. Crixus és l’estrella dels gladiadors, l’invicte campió de la ciutat de Capua i pràcticament l’únic que proporciona beneficis al seu amo. Lucrecia el requereix com a amant assiduament, tot i que ell està enamorat d’una de les esclaves de la casa. L’interpreta el neozelandès Manu Bennett (‘30 días de oscuridad‘).

Barca, també conegut com la Bestia de Cartago és un altre dels gladiadors veterans del ludus. Batiatus a més el fa servir per tota mena d’encàrrecs i feines brutes contra els seus enemics. Tot i la seva corpulència i duresa té un cor sensible, és aficionat a cuidar ocells i sent una especial predilecció per un dels joves reclutes del centre. Ell és l’actor Antonio Te Maioho (‘Legend of the Seeker‘, ‘Shortland Street‘).

Interpretat per Peter Mensah (‘300‘, ‘Avatar‘, ‘Terminator: Les cròniques de Sarah Connor‘), el Doctore és l’encarregat de convertir els homes del ludus en hàbils gladiadors. Ell mateix fou un famós gladiador en temps passats i ara es dedica a ensenyar amb duresa implacable els secrets per sobreviure a l’arena en durs entrenaments.

Varro és l’únic dels gladiadors del ludus que Espartacus pot comptar com a amic. Es va oferir lliurement a entrar al ludus i exercir de gladiador per tal de poder guanyar els diners que li permetin saldar els deutes de joc que ha acumulat i així alliberar la seva familia dels creditors. L’interpreta l’australià Jay Courtney (‘Packed to the Rafters‘, ‘All Saints‘).

QUÈ EN DIU LA CRÍTICA I EL PÚBLIC?

Si es treu una mitja de les valoracions que la premsa va fer del pilot de Spartacus: Blood and Sand, la serie va aprobar amb un just 54 segons metacritic. Però al mirar les puntuacions en detall es veu que les notes són molt extremes, dividint els mitjans entre aquells a qui la sèrie ha entusiasmat i els que la troben repulsiva.

Els primers, entre els que es compten Entertainment Weekly o L.A. Times, el destaquen com un producte atractiu i entretingut que segueix la línea d’altres series que amaguen trets interessants sota una presentació suggerent com ara ‘True Blood‘. Els negatius com Hollywood Reporter o Variety, denuncien que el sexe i la violència només serveixen per intentar cridar l’atenció en una serie amb unes històries poc interessants i que ratllen el ridícul.

Però pel què fa al públic, la cadena Starz està encantadíssima i és que amb Spartacus ha aconseguit una xifra récord pel canal de 661.000 espectadors en el pilot. I 580.000 més que en van veure la reemisió una mica més tard. Comptant totes les reemisions i els enregistraments en vídeo, el primer capítol va ser vist per un total de 3,3 milions de persones. Així, ha batut a la que fins ara era la serie més vista de Starz, l’adaptació per televisió del film ‘Crash‘. Una acollida tant espectacular ja ha generat la promesa d’una segona temporada.

En les opinions en blocs i fòrums també s’evidencia una divisió similar a la de la premsa, entre els qui aplaudeixen l’estètica hereva de ‘300‘ aplicada a televisió en una producció entretinguda i el que la troben massa banal i pujada de to.

OPINIÓ

A l’hora de valorar ‘Spartacus: Blood and Sand‘ cal situar el producte en la justa mesura del què és i pretén ser. Que ningú esperi una recreació històrica del món romà. Per això recupereu la ‘Roma‘ de HBO, molt ben produida, amb un rigor històric més aconseguit i trames més complexes. Però aquestes són coses que Spartacus no pretén ser i en aquest sentit el resultat no enganya ningú.

Això és un espectacle pur i dur, amb un protagonista que no és precisament un prodigi d’expressivitat facial i unes històries simples al servei del que realment intenta atrapar l’audiència, els espectaculars combats de gladiadors a l’arena. Rodats amb estètica de novela gràfica, amb stop motion i amb litres i litres de sang que poc els falta per esquitxar l’espectador. Si a això se li sumen unes escenes de sexe pujadetes de to, ja teniu els ingredients que fan que alguns s’enganxin a la pantalla i altres fugin esparverats.

Per ara s’han emès 6 capítols, quasi la meitat de la primera temporada, i al principi l’evolució és bastant plana. Si voleu fer la prova ràpida, mireu-vos el pilot i de seguida descobrireu si aquesta és la vostra serie o no, una prova que potser ni cal que feu si ja no us va agradar el film de Zack Snyder. El què ven (homes fornits, acció, sexe i alguna intriga política) és el què hi ha, ni més ni menys. Però a partir del quart capítol la sèrie experimenta una millora tant en la qualitat dels efectes i la producció com pel fet que s’introdueixen més intrigues en el guió. I per això i perquè a aquelles alçades un ja li ha agafat el punt a l’aire de la sèrie, ‘Spartacus‘ es converteix en un divertiment entretingut, visualment atractiu i amb uns personatges que destilen tanta mala llet que aporten un punt més d’intriga del que la serie tenia en començar.

QUAN I ON S’EMET?

Spartacus: Blood & Sands’emet els divendres a la cadena Starz des del 22 de gener. La primera temporada consta de 13 capítols ja filmats. Se n’ha signat la producció d’una segona temporada, pero el rodatge o no d’una nova tanda dependrà de com evolucioni l’actor protagonista d’una enfermetat que se li ha diagnosticat.

Act.:
Al febrer de 2011 s’ha estrenat a Estats Units una precuela de 6 capítols, “Spartacus: Gods of the arena“. La segona part de la serie es començarà a rodar també a mitjans de 2011 i com que l’actor Andy Whitfield encara no s’ha recuperat de la seva enfermetat, el paper de Spartacus l’interpretarà un altre actor, Liam McIntyre.

Creadors: Joshua Donen, Steven S. DeKnight, Rob Tapert i Sam Raimi
Intèrprets: Andy Whitfield (Spartacus), Lucy Lawless (Lucretia), John Hannah (Batiatus), Viva Bianca (Ilithyia), Manu Bennett (Crixus), Craig Parker (Claudius Glaber)
Cadena: Starz
Durada dels capítols: 50 minuts

Web oficial:

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies