"La llegenda de Sigurd i Gudrun" de J.R.R. Tolkien
8Valoració

Que l’obra de l’escriptor britànic JRR Tolkien va marcar un abans i un després en la història de la literatura fantàstica i mitològica és una cosa que no es pot posar en dubte.

Després d’haver enganxat a milions de lectors amb les aventures del hobbit Frodo i la seva lluita per impedir que l’Anell Únic caigués en les mans de Sàuron, el Senyor Fosc, que busca dominar els habitants de la Terra Mitjana, la magnificència de la imaginació del escriptor britànic torna de la mà de Columna i Minotaure, que acaba de publicar la seva obra inèdita La llegenda de Sigurd i Gudrun.

J.R.R. Tolkien va escriure La llegenda de Sigurd i Gudrun entre 1920 i 1930. El llibre va ser escrit abans d’El Hobbit i El Senyor dels Anells quan l’escriptor era professor d’anglosaxó a Oxford. Per primera vegada tenim al nostre abast una extensa recreació de l’autor, emulant el vers nòrdic de les llegendes èpiques de Sigurd el Volsung i la caiguda dels Nibelungs.

Tot i que les seves 527 pàgines espantin en el primer cop d’ull, el llibre enganxarà de bon començament a tot aquell a qui li agradi la mitologia nòrdica. Una magnífica ocasió de conèixer ‘les balades’ de Sigurd i Gudrun.

A La balada dels Völsungs es relata la història del gran heroi Sigurd, el caçador del més cèlebre dels dracs, Fafner, del tresor es va apoderar, del despertar de la valquíria Brynhild, que dormia envoltada per un mur de foc, i de les seves esposalles, i de la seva arribada a la cort dels grans prínceps a qui anomenaven els niflungs (o nibelungs), de qui es va convertir en germà de sang. En aquesta tall va néixer un gran amor, però també un gran odi, alimentat per el poder de la bruixa, mare dels nibelungs, iniciada en les arts de la màgia, de les transformacions i de les pocions d’oblit. En escenes de dramàtica intensitat, de confusió d’identitats, passions frustrades, gelosia i amargues lluites, la tragèdia de Sigurd i Brynhild, del nibelung Gunnar i la seva germana Gudrun, es fa més intensa fins al seu final amb la mort de Sigurd a mans dels seus germans de sang, el suïcidi de Brynhild, i la desesperació de Gudrún.

A La balada de Gudrun es relata el seu destí després de la mort de Sigurd, el seu matrimoni en contra de la seva voluntat amb el poderós Atli, sobirà dels huns (el Àtila històric), l’assassinat d’aquest a mans dels germans nibelungs de Gudrun, i l’espantosa venjança que aquesta porta a terme.

La versió de J. R. R. Tolkien és fruit del seu exhaustiu estudi de la poesia noruega i islandesa recollida en l’Edda poètica (i allà on no hi ha poesia antiga, de la posterior obra en prosa Volsunga Saga), d’aquí l’ús d’estrofes breus els versos imiten els ritmes literatius i la poderosa energia dels poemes de l’Edda. La narració poètica és molt fluïda encara que la temàtica és una mica espessa, per això recomano que us llegiu el pròleg i els comentaris previs a cada poema.

Oblideu-vos, al agafar aquest llibre, de les històries del Hobbit, El Silmaríl•lion i El Senyor dels Anells, és una obra individual. En una entrevista concedida per Christopher Tolkien al rotatiu britànic The Guardian, el fill de l’escriptor va afirmar que aquest llibre pot decebre a molts seguidors d’El Senyor dels Anells: «M’atreviria a dir que a una bona quantitat de lectors se’ls pot treure les ganes de llegir una llarga narració de poemes en vers i no seguir endavant. No obstant això, els veritables amants de tota la literatura de Tolkien poden experimentar un impacte inesperat: la meva esperança és que els qui aprecien i admiren les obres del meu pare el trobaran reveladora des del punt de vista de la poesia nòrdica de l’antiguitat en general i de el seu tractament d’una llegenda intensa, apassionada i misteriosa».

Aquets és un llibre que requereix més d’un sentit en la seva lectura, temps i tranquil•litat per poder copsar l’essència que l’autor buscava transmetre.

El text inclou, a més, una introducció del mateix J.R.R. Tolkien, extreta d’una de les seves conferències en literatura nòrdica, amb comentaris i anotacions dels poemes de Christopher Tolkien, el tercer fill de l’autor. Les il•lustracions en blanc i negre acompanyen els títols donant una lleugera pista sobre els referents que trobarem en el poema. I com a curiositat molt valorada: a les pàgines parells hi hagi la versió oroginal en anglès i a les imparelles la traducció al català o al castellà.

Un llibre líric amb musicalitat pròpia.


Editorial: Columna (Català - 2009), Minotauro (Castellà -2009)
ISBN: 9788445077665
Pàgines: 527

John Ronald Reuel Tolkien, filòleg i novel•lista anglès, va néixer a Bloemfontein (Sud-àfrica) el 3 de Gener del 1892. Morí a Bournemouth (Anglaterra), el 2 de Setembre del 1973. A partir de 1920 començà la seva carrera com a professor a la Universitat de Leeds, primer com a adjunt en literatura anglesa i més endavant com a professor de llengua anglesa. L'any 1925 deixà la Universitat de Leeds per ocupar la plaça de professor d'anglosaxó al Pembroke College d'Oxford durant 20 anys, després dels quals esdevingué professor de literatura i llengua anglesa al Merton College d'Oxford, on es jubilà l'any 1959. Durant aquests anys, Tolkien formà part d'un grup de discussió literària, els Inklings, on es relacionà amb altres escriptors com ara C.S. Lewis. A la seva mort el 1973, fou enterrat a Oxford, al costat de la seva dona. Sobre la tomba es llegeix una inscripció amb els noms Beren i Luthien, els protagonistes d'una de les històries romàntiques més remarcables escrites per Tolkien en el marc de la Terra Mitjana, la seva creació literària més emblemàtica. JRR Tolkien és considerat pels experts com el "pare" de la literatura moderna de fantasia. El 2008, el diari The Times el va classificar sisè en una llista de “Els 50 escriptors britànics més importants des de 1945”. Christopher Tolkien, el seu tercer fill, va ser assignat per Tolkien per esdevenir el seu executor literari, i s’ha dedicat en cos i ànima a l’edició i publicació d’escrits inèdits del seu pare com El Silmaríl•lion o Els fills de Húrin.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X