"Invisible" de Paul Auster
8Valoració

La identitat, la interconnexió entre l’art i la vida, el poder de la creació literaria, la credibilitat de la paraula o la naturalesa de la ficció, són temes explorats per Auster al llarg de la seva prolífica carrera i que ara retornen amb força a la seva última novel.la, “Invisible“, un prodigi de profunditat presentada amb subtilesa on, tot i que l’autor declari que no és autobiogràfica, hi reconeixem molt del propi Auster i dels temes que inunden la seva obra.

No pas per casualitat el protagonista de Invisible és Adam Walker, un jove atractiu i prometedor que al 1967 té 20 anys, estudia a la Universitat de Columbia i tradueix poesia clàssica francesa (igual que Auster), cobeja ambicions literaries i es mira amb optimisme les incertes possibilitats del seu futur com a escriptor. Un dia en una festa coneix a Rufold Born, un personatge magnètic que li farà una irresistible oferta, i la seva seductora nòvia, la Margot. Aquest encontre casual, canviarà per sempre la vida de Walker, alguns detalls de la qual, a cavall entre els Estats Units i París, anirem descobrint per via de diverses veus i escrits que cobreixen quatre dècades, fins al moment de la seva mort.

Invisible és una novel.la que consegueix la proesa d’atrapar el lector d’una manera elegantment subtil. L’autor hi va deixant caure girs en el rumb de la història de forma a la vegada natural i inesperada, de manera que qui s’hi endinsa es veu arrossegat en aquest mar de decisions i casualitats que marquen l’existència de l’Adam Walker. Erotisme, thriller, drama i un munt de referències culturals es donen la mà en aquest viatge des del despertar a la vida i la creació literària, de continu auto-descobriment fins a la desaparició d’una identitat incerta.

Però més enllà de l’argument, el punt més destacable de Invisible és la seva pròpia estructura literària. El llibre comença en primera persona, amb el propi Walker exposant les seves vivències de jove. Però més endavant prendràn la paraula i oferiran el punt de vista, altres personatges com l’amic de Walker i també escriptor James Freeman, la Gwyn, germana de Walker o la Cécile, una jove estudiant francesa que s’enamora del protagonista quan les seves vides es creuen a París. Aquesta manera d’anar desvetllant els fets a través de diferents testimonis i en diferents moments, dóna a l’obra una dimensió de múltiples capes que acaba fent que el lector hagi d’aprendre a unir punts, deduir i ser capaç de posar en dubte el què pàgines abans havia donat per cert. Realitat, ficció, somnis, desitjos i interpretacions s’han anat barrejant davant dels ulls de qui seguia la història. Fins i tot el vocabulari i la construcció de les frases muten en funció del moment de la vida de l’Adam que reflexen i el seu estat d’ànim o de salut.

Els lector asidus de Auster sabem que les seves obres desesperen i atrauen a parts iguals i això és el què fa especial el seu estil. El primer perquè les seves novel.les no solen ser històries trivials on tot es dóna mastegat i s’explica de manera inequívoca. I el segon perquè tot i així costa deixar els seus llibres de banda fins que un no gira la última pàgina. I d’aquesta peculiar i magnífica combinació tornem a tenir una mostra per gaudir amb “Invisible.


Editorial: Edicions 62
Pàgines: 255
Preu: 18 e

Paul Auster Nascut al 1947 a Nova Jersey, Auster va estudiar a la Universitat de Columbia. Després d'una breu etapa com a mariner en un petroler, va viure tres anys a França, on va treballar com a traductor, “negre” literari i cuidador d'una finca. Des de 1974 resideix a Nova York. Al 2006 va ingressar a l'Acadèmia de les Arts i les Lletres i el mateix any fou guardonat amb el premi Príncipe de Asturias de las Letras per la seva carrera literaria. La seva bibliografia abarca novel.la, poesia, assaig i guió cinematogràfic. Una obra que ha estat traduida a 35 idiomes i inclou títols com "La trilogia de Nova York" (1987), "El Palau de la Lluna" (1989), "Leviatán" (1992), "Mr. Vertigo" (1994), "Smoke" (1995), "Lulu on the bridge" (1998). "El llibre de les il.lusions" (2003), "Brooklyn Follies" (2006), "La vida interior de Martin Frost" (2007), "Viaje por el scriptorium" (2007), "Un home a les fosques" (2008).

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X