"Tots els contes de Nadal" de Charles Dickens
9Valoració

Després de l’impacte enorme de la publicació de Cançó de Nadal el 1843, l’aparició de les històries nadalenques de Charles Dickens era tot un esdeveniment anual a la Gran Bretanya de mitjan segle XIX. Els contes de Dickens van arribar a ser tan influents que se’ls considera part fundadora de la mateixa estètica de la celebració de Nadal als països anglosaxons.

Amb el temps, però, la força de la Cançó de Nadal va anar eclipsant la fortuna editorial de les altres, dotades d’un interès equivalent, fora de Gran Bretanya. L’edició que presentem, amb traducció de Xavier Pàmies i il•lustracions de Bernat Cormand, inclou reunits per primer cop en català els cinc contes nadalencs de l’autor: “Cançó de Nadal”, “Les campanes”, “El grill de la llar”, “La batalla de la vida” i “L’home maleït que va pactar amb el seu fantasma”.

En aquest llibre es recullen els contes de Nadal de Dickens, uns contes que ens transporten a l’època victoriana on les gràcies i desgracies dels ciutadans es veuen reflectides en uns personatges emmarcats en pinzellades autobiogràfiques de l’autor.

En aquest llibre, l’autor es dirigeix directament al lector i el convida a formar part de cada conte, amb un vocabulari ric ens apropa a uns relats intensos, colpidors i profunds, en els quals ens endinsem en l’època nadalenca on tots els sentiments estan a flor de pell.

Presenta els protagonistes idealitzats i incapaços de veure’s corromputs moralment malgrat la pobresa, mentre que l’antagonista de cada obra apareix satiritzat amb els trets més durs.

Cada conte és introduït per una il•lustració de Bernat Cormand, en blanc i negre, on els detalls fan d’una petita il•lustració tota una declaració d’intencions sobre el conte que acompanya. Sense desmerèixer en cap moment la traducció de Xavier Pàmies.

El primer conte és “Cançó de Nadal en prosa”, la coneguda història del Sr. Scrooge i com amb l’ajuda dels fantasmes del passat, present i futur cania no només el seu destí sinó també la seva actitud enfront els altres..

El segon conte és “Les campanes” on se’ns presenta en Trotty, un vellet malaltís, menut i escanyolit però tot un Hèrcules pel que fa als bons propòsits.

El tercer conte és “El grill de la llar” on en John i la seva Pitiua ens conviden a formar part de la seva família i a la dels seus veïns i amics. Tot per un grill que van trobar el primer dia de casats a la seva nova llar.

El quart conte és “La batalla de la vida” on la història ens situa a la valerosa Anglaterra, on es va lliurar una cruel batalla. Les peripècies d’una família separada durant molt de temps per fi es retroba i molts secrets i malentesos s’esvaeixen en el vent.

El cinquè conte és “L’home maleït que va pactar amb el seu fantasma” on l’autor ens presenta el fantasma d’en Giles Scroggins. Se’ns parla d’un home que semblava maleït, retret i ancorat en el passat, el senyor Redlaw i com aquest es relaciona amb un fantasma gràcies al qual arribarem a comprendre la historia del senyor Redlaw i com per un pacte perdrà els records dolents i els farà perdre als demès.

Però com tots bé sabeu, d’allò que ens passa de dolent també s’aprèn. Hi ha pactes que no s’haurien d’acceptar mai. Els finals feliços es deuen a la casualitat i la providència, en sintonia amb el cristianisme que professava l’escriptor, qui creia en la justícia divina per compensar els nascuts en circumstàncies desfavorables si es mantenien fidels a la moral.

“Tots els contes de Nadal” és un llibre ideal per a pessimistes ja que al final de cada conte hi ha la llum de l’esperança.


Editorial: RBA / La Magrana
ISBN: 9788474104424
Pàgines: 480
Preu: 32€

Charles John Huffan Dickens FRSA (Portsmouth, Anglaterra, 7 de febrer de 1812 – Gadshill Place, 8 de juny de 1870) és un dels escriptors britànics més coneguts, amb múltiples adaptacions al cinema de les seves obres i referències en la cultura popular. Durant la seva carrera Dickens va escriure moltes novel•les que van ser molt populars i van desplegar la seva rica imaginació i la seva genial ironia. Ara és tractat com un dels novel•listes més grans de l'era victoriana i les seves obres són documents importants per conèixer la vida d'aquella època. Els crítics han celebrat la seva mestria en la prosa, la seva capacitat d'inventar caràcters memorables i el seu poder de sensibilització socials. Tot i això, tot sovint ha rebut crítiques per l'excés de sentimentalisme, els esdeveniments improbables i els seus caràcters grotescs.

Una resposta

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies