Després de les bones crítiques rebudes en els seus concerts d’enguany a Madrid, Bilbao, Granada i Benicàssim, hi havia expectació per veure Franz Ferdinand presentant a terres catalanes el seu darrer disc, Tonight (que ja vam comentar en aquestes pàgines), i a fe de Déu que no van decebre: els escocesos van demostrar una solvència brutal en directe i van fer embogir les 9.000 persones que omplien el Pavelló Olímpic.

A les 21:40 els quatre membres del grup van anar pujant tranquil·lament a l’escenari (sobri però molt elegant) i van començar la seva exhibició amb “No You Girls“, una de les peces de “Tonight“. Amb un so francament bo i uns efectes de llum i imatge força originals, aprofitant al màxim la gegantina pantalla de projecció que hi havia darrera l’escenari, van continuar amb “The Dark of Matinée“, “Tell Her Tonight” i una “Can’t Stop Feeling” que va sonar fantàstica i molt sensual.

A partir d’aquí la bogeria, Franz Ferdinand van enllaçar el seu repòquer d’asos particular: “Do You Want To“, amb tot el palau saltant i cantant a plena veu, “What She Came For“, “This Fire“, un dels millors moments de la nit, amb un Alex Kapranos carismàtic ficant-se la gent a la butxaca, “Live Alone” i un “Take Me Out” que va portar al públic gairebé al paroxisme.

Sense donar treva, el grup va tocar “Ulysses” (un dels millors temes de “Tonight“), “The Fallen“, que va sonar, suposo que involuntariàment, molt “punki”: arrítmica, inconnexa i sorprenentment desafinada tot i que cal dir en la seva defensa que és una cançó molt difícil d’interpretar en directe i, seguidament, “Turn It On“.

Amb “40′“, boníssima interpretació amb Kapranos fent-nos cantar a tots i “Michael” (una altra de les seves grans cançons) Franz Ferdinand encaraven ja la recta final del concert, que va acabar amb “Outsiders” i tots els membres del grup tocant la bateria alhora, en una mena de ritual percusiu gairebé tribal que s’ha convertit ja en un clàssic en els seus concerts.

La preciosa “Walk Away” va iniciar la tanda de bisos, amb un Kapranos pletòric de veu (com durant tota la nit) interpretant-la inicialment tot sol a la guitarra i la resta del grup afegint­s’hi a poc a poc. A continuació la dinàmica i corejada “Darts of Pleasure” i “All My Friends“, una versió dels LCD Soundsystem. Finalment el concert va acabar amb la llarguíssima “Lucid Dreams“, l’únic moment en què va aparèixer l’electrònica i que va servir per a que tots els membres del grup s’anessin acomiadant un per un fins deixar sol el bateria Paul Thompson (bon treball el seu) que va ser l’últim en marxar de l’escenari, tot i que al cap d’uns moments van tornar tots plegats per dir adéu, ara si, definitivament.

Si, un concert passional i impecable, però cal fer la pregunta del milió: i ara què? El grup ha demostrat ser una màquina imparable en directe; amb només tres discs tenen un repertori per tirar d’esquena; Alex Kapranos és un frontman de veu supèrbia i carisma il·limitat i els seus companys són uns músics excel·lents; s’han convertit, de manera insospitada, en un grup massiu: al concert hi havia des de jovenets Indies a gent de mitjana edat i, fins i tot, un servidor va veure una parella de “guiris” que devien rondar els 50 anys o més.

Però Franz Ferdinand es troben en una cruïlla, la seva fórmula de ritmes secs i sincopats i melodies eficaces és limitada, no pot durar sempre i ells ho saben, ara han d’escollir: Si volen convertir-se en un grup de rock èpic i omplir estadis, a l’estil Coldplay, ho tenen fàcil, pràcticament ja ho han aconseguit. Si volen evolucionar, hauran de continuar la línia innovadora que van començar amb “Tonight” que, si bé no té la immediatesa dels dos treballs anteriors, cal dir que amb el temps va guanyant i és un bon disc. Ja em sap greu, a mi m’agraden Franz Ferdinand tal i com són ara però gent amb el seu talent tenen l’obligació artística d’explorar noves vies: seria una mica trist veure’ls d’aquí 5 ó 6 anys a l’Estadi Olímpic tocant “Take me Out” per milionèsima vegada.Setlist: 1. No You Girls
2. The Dark Of The Matinée
3. Tell her tonight
4. Can't stop feeling
5. Do you want to
6. What she came for
7. This fire
8. Live alone
9. Take me out
10. Ulysses
11. The fallen
12. Turn it on
13. 40'
14. Michael
15. Outsiders
Bisos:
16. Walk away
17. Darts of pleasure
18. All my friends
19. Lucid dreams

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies