"Puertas abiertas" d'Ian Rankin
7Valoració

Un llibre per esperar a saber qui hi ha darrera la última porta oberta

“Puertas abiertas” és una novel·la negra, protagonitzada per tres amics: Mike Mackenzie, de professió milionari desencantat del món; Allan Cruikshank , banquer del First Calay pressionat per les exigències de la seva ex i Robert Gissing, professor de Belles arts.

Tips d’anar a exposicions, subhastes i galeries d’art, un bon dia decideixen donar el cop de la seva vida: robar en la National Gallery of Scotland.

Tot sorgeix un dia qualsevol prenent una copa i de sobte s’erigeixen en lluitadors per la llibertat de les obres d’art recloses en caixes fortes o en soterranis dels grans museus. Tot d’una manera molt innocent fins que la idea comença a agafar cos.

Com en tota bona novel·la del gènere no falta el mafiós que vol treure’n partit: Chib Calloway, el pobre pringat que fa la major part de la feina bruta: un pobre estudiant de belles arts Wesrwater i el policia al més estil Sherlock Holmes, l’Inspector Ransome, que va descobrint petites pistes. L’intenció incial de l’Inspector és agafar al mafiós, però se’n durà una gran sorpresa. L’Inspector Ransome és un policia a l’antiga d’aquells que avaluen totes les situacions possibles mentre obté informació privilegiada d’un traïdor.

“Puertas abiertas” és un llibre molt actual, amb referències cinematogràfiques com “Ocean’s eleven” i “Trainspotting” entre d’altres, últims models de cotxes i música actual.

Està estructurat d’una manera molt lineal, a excepció de la primera pàgina on es relata una situació que es resoldrà al final del llibre. Amb capítols no gaire extensos i amb força diàleg, acompanya de la mà al lector per introduir-lo entre els personatges, dinàmics, que calen de seguida i que fan que vulguis ser un d’ells. En resum, són 316 pàgines molt ben aprofitades.

El títol de “Puertas abiertas” és més del que sembla, no només perquè l’acció recau en una jornada de portes obertes, sinó perquè aquest llibre és la porta que queda oberta cap el següent.

L’autor fa un retrat molt acurat dels personatges i dels espais. Desitja transmetre més el caràcter i l’enfocament de cada un d’ells enfront la vida, pors, anhels, desitjos inconfessables i frustració, que no pas l’acció del robatori. Algun gir inesperat d’algun d’aquest personatges sobta de mala manera, demostrant la perspicàcia de l’autor a portar-nos per on ell vol. Finalment els protagonistes quedaran enfrontats entre ells hi hauran de decidir quina opció és la menys dolenta.

Molt indicat pels amants de l’art.


Editorial: RBA
ISBN: 9788498676594
Pàgines: 368
Preu: 17 €

Ian Rankin (Cardenden, Fife, 28 d’abril de 1960) és un escriptor escocès de novel·la policíaca, i un dels autors de més èxit del Regne Unit. Les seves obres més conegudes són les protagonitzades per l'Inspector Rebus. El 1988 va ser escollit Hawthornden Fellow. Posteriorment va guanyar el Chandler-Fulbright Award en l’edició de 1991-1992. El juny de 2002 li va ser concedida l’Orde de l’Imperi Britànic. En l’ actualitat viu a Edimburg, està casat i té dos fills, Jack i Kit. Guanyador del V premi Pepe Carvalho.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X