Després d’El noi del pijama de ratlles (2006), una novel.la que va fer famós el seu autor a tot el món, que va guanyar un gran nombre de premis i que va ser el llibre més venut a Espanya durant dos anys consecutius, John Boyne va tornar a endinsar-se en un episodi històric molt conegut per oferir-ne una visió particular a Motí al Bounty (2008), i ara ho fa de nou amb La casa del propòsit especial, una novetat editorial que ens apropa als anys del declivi del gran imperi rus, i alhora aprofundeix en la trajectòria vital d’una parella seixanta anys més tard.

A la Rússia del 1915, un adolescent anomenat Georgy Jatxmienev es converteix fortuïtament en heroi, i de resultes d’això la seva vida canvia radicalment, ja que abandona el seu humil poblet per trobar-se a l’encara esplendorosa San Petersburg, al servei del gran Tsar Nicolau II. Posteriorment, ens trobem amb el protagonista seixanta anys més tard, en un escenari totalment diferent, la cosmopolita Londres, repassant la seva vida al costat de la seva dona Zoia, que jeu al llit d’un hospital, esperant la mort. La novel.la avança paral.lelament entre aquests dos escenaris radicalment diferents, l’un situat en un passat fascinant que sembla remot, i fins i tot imaginari; l’altre, relacionat amb un present de dolor i tristesa, però també de sentiments i vivències molt reals.

De la mà de Georgy, que narra les seves vivències en primera persona, anem descobrint una gran aventura en un escenari històric, amb personatges mítics com la princesa Anastasia o el Gran Tsar Nicolau, per després submergir-nos en la quotidianeïtat d’una relació matrimonial plena de petites felicitats, i també de grans tragèdies personals. En tots dos escenaris, per bé que són totalment diferents, podem sentir l’essència d’un personatge magistralment dibuixat, tan creïble quan comença el seu periple i és un adolescent de setze anys, com quan és un vell de vuitanta anys que contempla la seva vida passada amb nostàlgia.

En definitiva, John Boyne aconsegueix en aquesta novel.la, com ho havia fet prèviament amb “El noi del pijama de ratlles” i en menor mesura amb “Motí al Bounty”, submergir al lector en un context històric de manera fidedigna i, a la vegada, implicar-lo en els sentiments i percepcions dels protagonistes, dibuixant un retrat molt particular i alhora universal. La seva prosa precisa i fluïda – magníficament traduïda, cal dir-ho – fa que la lectura de “La casa del propòsit especial” sigui un plaer que costa deixar de banda, i que ens fa esperar aviat una altra obra d’aquest autor.


Editorial: Empúries
ISBN: 978-84-9787-451-9
Pàgines: 431
Preu: 19 €

John Boyne va nèixer a Dublin, Irlanda, el 1971, va estudiar Literatura al Trinity College, i Escriptura Creativa a Norwich. Ha publicat set novel.les, d’entre les quals la que va publicar el 2006, El noi del pijama de ratlles, es va convertir en un film guardonat amb diversos premis. Les seves novel.les s’han traduït a 41 idiomes.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies