Poètica de l’extrarradi

Kiko Amat (Sant Boi de Llobregat, 1971) és una “rara avis” en el món de la literatura del nostre país: autodidacta, Mod, melòman empedreït, fan de Richard Brautigan… Es podria dir d’ell que és un dels pocs representants a la península (juntament amb Javier Calvo, Agustín Fernández-Mallo i l’argentí Rodrigo Fresán) del què podríem anomenar “Literatura Pop”, un gènere mol estès en el món anglosaxó però amb poc predicament a casa nostra. Si amb les seves dues primeres novel•les “El día que me vaya no se lo diré a nadie” i “Cosas que hacen BUM” va sorprendre tothom, amb el seu tercer treball, “Rompepistas”, ens ha regalat una obra major.

I és que “Rompepistas” ho té tot: frescor, passió, comèdia, tragèdia, amor, humor, música, rebel•lia, immediatesa i un romanticisme exacerbat, aquell romanticisme que sembla que només pot tenir-se als 17 anys, quan qualsevol desengany esdevé una tragèdia, quan els amics són amics per sempre, quan les promeses són, també, per sempre. Per als que passem dels quaranta i vam ser adolescents durant els anys vuitanta, identificar-se amb aquesta novel•la és fàcil, molt fàcil: Kojaks i Bang Bangs; litrones i pipes Churruca; Generation X, Ramones i The Clash vers “Born in the USA” i Dire Straits; pijos i “xungos”; esportistes i inadaptats; nosaltres contra els “altres”…

En un moment donat tots hem estat “rompepistas”, un adolescent insegur i desmanegat però més xulo que un vuit; poruc però orgullós; aparentment dur però, en el fons, més tou que la crema catalana; gregari però amb problemes d’identitat; amb ganes de fugir però sense saber a on i amb una família disfuncional però que, al cap i a la fi, és la SEVA família.

No es tracta, però, d’una obra conjuntural: malgrat els protagonistes són adolescents catalans que viuen en una època i entorn determinats, els temes que tracta són universals: la necessitat de tenir un sentiment de pertinença, la dificultat de comunicació, el gap generacional, les relacions familiars, la música com a reafirmació de la identitat, l’entorn com a inexorable condicionant de l’existència, etc.

Kiko Amat fa un homenatge, gairebé una elegia, a allò que volíem ser i no vam poder; a aquell moment en que el passat és això, passat i el futur… a qui l’importa el futur? A aquella gent nascuda per a ser carn de canó però que van ballar mentre van poder, fent pam-i-pipa al destí amb un somriure a la boca. Parafrasejant al mateix Amat, la justícia poètica tan sols existeix a les pel•lícules i aquesta no és una novel•la hippy i els perdedors, al final, sempre acaben perdent però, què collons, s’ho van passar bé!

La força que desprèn l’escriptura d’Amat, el seu personalíssim estil, heterodox i molt proper al llenguatge oral però, al mateix temps, “diferent” i molt fresc, la seva facilitat i enginy a l’hora de crear frases memorables, diàlegs singulars, símils impossibles i personatges carismàtics i molt ben caracteritzats (com ara Clareana, la nòvia de rompepistas, la seva germana o el Chopped i el Carnaval, els seus amics) fan de “Rompepistas” un iman d’un magnetisme impossible de defugir.

Si, senyores i senyors, una punyetera obra mestra…


Editorial: Anagrama
ISBN: 978-84-339-2395-0
Pàgines: 320
Preu: 16,50 €

Kiko Amat (Sant Boi, 1971) va deixar els estudis als disset anys per a dedicar-se per complet a les seves principals aficions: la recerca de cançons perfectes, la premsa underground i mantenir una presència més o menys digna. Des de llavors ha estat editor de diversos fanzines i ha col•laborat en una llarga llista de revistes musicals; ha viscut a Londres cinc anys i ha treballat en cadenes de muntatge, hotels i botigues de discos. Actualment viu a Barcelona freqüentant cellers i esquivant la tecnologia moderna.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies