"Ágora"
8Valoració

La novela basada en la película d’Alejandro Amenábar

Dividit en dues parts, “Agora” relata la història de Davo, un esclau que es venut a l’Alexandria del segleIV d.C i pasa al servei  d’Hipatia filla del bibliotecari del museu, Teón. En la primera part, Davo ens explica com és la seva vida d’esclau i com aprèn d’Hipatia, com se n’enamora i com les seves creences trontollen entre la filosofia i el cristianisme. En aquesta primera part se’ns presenten l’espai i l’època, com també d’altres personatges on caldria destacar  a Orestes i a Sinesio, dos alumnes d’Hipatia diferents en maneres de fer, pensar i actuar, senyalant l’amor qe professa Orestes per la seva mestra.

Després d’un bany de sang ente cristians i jueus, queden tots tancats a la biblioteca d’on són alliberats cedint a les exigències dels crisians, resultant aquesta la fi de la biblioteca. Davant aquest fet, se’ns presenta una Hipatia dura i obscecada que tracta a Davo com un vulgar esclau. Aquest fet provoca el naixement d’una ira descontrolada en Davo que s’uneix a la destrucció. En aquell moment perd la imatge de la dona que estima i es veu conduÏt als braços de la fe cristiana. Hipatia el deixa com un home lliure per primera vegada en tota la seva vida.

La segona part del llibre comença 20 anys després d’aquest moment, on amb una breu pinzellada se’ns fa un resum dels actes més importants, com l’establment del culte cristià i la mort de Teodosio.

La suposada tranquilitat que reflea aquest salt en el temps es trenca un 15 d’octubre de l’any 412 d.C amb la mort de Teófilo, donant lloc a una lluita de poder dins de l’Esglesia i les seves repercusions polítiques. Els notables s’han convertit, però Hipàtia no accedeix a fer una farsa i és jutjada com la llengua del diable. Aquesta segona part  acaba amb un acte de pietat i amor per part de Davo a Hipatia. Si en voleu detalls l’haureu de llegir…

El llibre afegeix un epíleg, una nota històrica i un apendix astronòmic sobre les teories de l’univers citades al llibre.

Personalment, hagués agraït més informació d’Hipatia, d’Orestes i de Sinesio, ja que al estar redactat en tercera persona i des de la prespectiva de Davo, l’enfocament del llibre és molt subjectiu.

“Ágora” és un llibre molt concentrat i espès; al llegir-lo, realment m’ha semblat que tornava a les classes de filosofia del batxillerat.

Tot i ser un llibre és molt visual, és molt ric en descripcions i té unes solides bases científiques i empíriques, està molt ben documentat.

Quan l’acabes et queda la sensació de ser molt petit en un bast univers.


Editorial: Planeta, Col.lecció: Booket
ISBN: 978-84-08-08806-6
Pàgines: 336
Preu: 14,50 €

Marta Sofía va néixer a Madrid el 1977. Es defineix com autodidacta i especifica com a fonts del seu aprenentatge els seus innumerables viatges pel món, els llibres, la gent i la vida. A més, ha realitzat, entre d'altres, estudis d'Història a la Universitat de Saragossa. Actualment viu a Barcelona. Després d'uns anys buscant la seva vocació, finalment va començar a treballar en el món editorial com a lectora i editora amb l'objectiu d'iniciar el seu desenvolupament com a escriptora. Entre els seus interessos destaca la literatura, la música, l'arqueologia, la història antiga, la filosofia, les religions, la psicologia i la política.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies