La força del destí

Què deu tenir una obra de teatre com la d’Èdip rei de Sòfocles que fa que al segle XXI sigui encara tan vàlida i universal com quan es va escriure, fa més de dos mil quatre-cents anys? On rau el secret de la seva pervivència?

Per a intentar respondre aquests interrogants hem de burxar en les entranyes d’aquesta tragèdia i mirar de trobar allò que, des de temps immemorials, ha preocupat l’home: el seu destí i la possibilitat d’influenciar-hi. Infinitat d’autors, a banda de Sòfocles, s’han plantejat aquesta disjuntiva: és possible un destí a mida? Podem canviar el que ja està escrit? Des de Nietzsche fins a Caterina Albert, des de Buda fins a Foucault… tots han dit la seva sobre el destí.

Sòfocles el planteja –el fat d’Èdip– com un camí a seguir fins al final, es vulgui o no. Per molt que el protagonista intenti escapolir-se del que pronosticà l’oracle per a ell, no ho aconseguirà. I no serà perquè no ho intenti. Èdip lluita amb tots els recursos al seu abast per no caure en les terribles circumstàncies que, finalment, no pot evitar: matar el seu pare i casar-se i tenir fills amb la seva mare. Però tot plegat resulta bastant suportable donat que el protagonista no actua conscientment; si és veritat que fa el que el destí li té escrit, també és cert que ho fa pel desconeixement de la seva vertadera biografia. Això provoca situacions de gran dramatisme, tant que de vegades esdevenen una tràgica ironia; com la que es dona quan, sense saber-ho, el monarca es condemna a sí mateix tot ordenant el desterrament de l’assassí del seu pare.

…Èdip, el que solucionà els famosos enigmes i fou un home poderós… En quin cúmul de terribles desgràcies he vingut a parar!…

El públic, sabedor de moltes més coses que el protagonista, es veu a venir el tràgic final: Èdip s’arrencarà els ulls i s’auto-bandejarà de Tebas. El destí esdevindrà el guanyador de la partida. Però no ens quedem aquí. Tot i aquest joc que dóna la lluita de l’home contra el seu destí, també hi ha altres aspectes remarcables de l’obra: el to moralitzant no pot passar desapercebut; així com l’estrany comportament de Yocasta, la mare, quan entén el que està passant. I és que no podem deixar de preguntar-nos per què, com afirmà Freud, tots (en la majoria de cultures) duem gravat al disc dur la por a l’incest que impregna Èdip rei.


Editorial: RBA
Pàgines: 96
Preu: 5,50 €

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies