Vam fer bé quan vam prendre aquella decisió? Per què no li ho vaig dir abans? Ho podria haver evitat? Vaig triar la persona adequada?… Aquestes i d’altres preguntes adquireixen un nou significat quan ens endinsem en la vida de la Dolors. Una dona qualsevol, d’un lloc qualsevol, protagonista de la segona novel·la de la Blanca Busquets i traduïda ja a diverses llengües.

El jersei és la història d’una dona de més de vuitanta anys que pot, des de la seva situació privilegiada, veure les coses que passen al seu voltant i explicar-nos-les a través del filtre de l’experiència. Perquè la Dolors ha viscut molt i de manera molt intensa. Ha hagut de triar entre opcions oposades; i s’ha equivocat, i ha caigut, i s’ha tornat a aixecar. Per això, és a través d’ella que l’autora ens explica retalls de les vides de diversos personatges que bé podrien ser els nostres veïns… o nosaltres mateixos. Ens explica els seus problemes, els seus anhels; ens descobreix algunes mentides, pors, infidelitats… En definitiva, ens explica situacions que, tal vegada per proximitat, ens enganxen.

A mesura que avancem en la narració ens anem posant a dins la pell de l’àvia i ens adonem, malgrat el reguitzell d’esdeveniments que es van succeint, com n’és de simple la vida, què poc importen determinades coses quan les veus en la distància i, en canvi, com et poden sacsejar en el moment en què les estàs vivint.

La història està narrada amb un llenguatge planer, sense complicacions. Està escrita amb sensibilitat, amb calma, amb una estructura atractiva i original i amb una suau cadència. Però per sobre de tot, està escrita amb ironia. Aquella relativitat amb què aconsegueixen viure els que ja estan de tornada de tot provoca situacions molt còmiques que equilibren aquelles que no ho són tant. Com la comèdia de la vida: riure i plorar… una eterna dicotomia.

Amb aquesta novel·la l’autora ens commou fins al moll de l’os i, volent-ho o no, reivindica la figura dels avis i allò que només ells posseeixen que és un gran tresor i que només ells ens poden transmetre: la seva experiència.


Editorial: Rosa dels vents
Pàgines: 221

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X