Literatura amb majúscules i amb totes les seves lletres és el que ens ofereix Kosmopolis; literatura en contacte amb les realitats que ens envolten, literatura de gènere, literatura compromesa, que no oblida l’art i la ciència. Tot això en un espai, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, que des del 18 fins al 22 presenta una completa relació d’escriptors i de temes que faran gaudir a tots aquells que s’apropin a les seves propostes.

Kosmopolis 2006 Seguir viuEn primer lloc, Kosmopolis presenta “Seguir Viu”, una exposició de petit format que recopila els treballs que el col·lectiu de videoartistes italians Masbedo (Nicolò Massazza i Jacopo Bedogni) ha realitzat amb la col·laboració de l’escriptor francès Michel Houellebecq. Aquest conjunt d’obres explora les relacions entre la literatura i les arts visuals, tot movent-se en diferents territoris on es mesclen i fusionen el videoart, la fotografia, el cinema i la instal·lació.

Els temes que serviran de punt de reunió a les diferents xerrades són els següents:

Literatura russa contemporània: L’herència soviètica i el rebuig del passat, les formes tradicionals i la recerca de nous gèneres i estils conviuen en la literatura russa contemporània. La nova Rússia té la dona com a protagonista singular i la defensa de la llibertat es converteix en un tret comú de diferents autores, entre elles, Natàlia Tolstaia i Lília Kim. Altres escriptors decideixen lluitar contra l’oblit i aprofundeixen la narració documental per deixar testimoni de tragèdies com l’Holocaust, el Gulag o Txernòbil. K06 analitza els profunds canvis de les lletres russes i dedica un homenatge especial al poeta Joseph Brodsky (1940-1996) en el desè aniversari de la seva mort, així com també al premi Nobel de la Pau (1975), Andrei Sàkharov (1921-1989).

Interpersonal: Les noves relacions humanes: Interpersonal analitza els canvis i les mutacions de les relacions humanes d’aquests últims anys i el seu reflex en la creació literària. La família en desordre, l’amor en temps de tribus, els nous solitaris, la ideologia “queer”, la trobada amb “l’altre”, l’erosió de l’amistat, l’heteronímia digital, etcètera, són alguns dels signes que defineixen canvis substancials en els estils de convivència i en la nostra educació sentimental. Dintre d’aquest tema destaquen la presència de Jostein Gaarder amb “Per una Declaració Universal de les Obligacions Humanes” i David Shore que farà una deconstrucció de l’emblemàtic personatge Gregory House.

Cafè Europa: Literatura universal i literatures nacionals, on escriptors catalans, russos, alemanys i eslovens assumeixen un debat de singular importància en un moment històric caracteritzat per la globalització de la cultura. Música en directe, performances i lectures breus complementen les sessions, amb una activa participació del públic.

Literatura i Hipermedia: on se seguiran analitzant les possibilitats de la xarxa com a medi per vehicular la literatura. Amb xerrades sobre literatura i videojocs o un taller sobre podcasting literari, es donaran algunes pinzellades sobre aquest complex i nou panorama.

Còmic, literatura i música: El còmic no sempre ha tingut el reconeixement que mereix com a disciplina artística. A K06, Biblioteques de Barcelona proposa una nova mirada a l’anomenat novè art. El treball que fa la Biblioteca Ignasi Iglesias-Can Fabra, especialitzada en el còmic, permet acostar-se al gènere sense tòpics ni prejudicis. Una aproximació renovada que es materialitza en tres activitats: una conferència i un taller sobre còmics i narrativitat per part de Paul Karasik, i un singular «concert animat» en què Monteys, Manel Fontdevila i Max dibuixen les seves vinyetes acompanyats de música en directe.

Literatura Oral: la defensa del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat (UNESCO) i la reivindicació del «conte filosòfic» i de les narracions orals han estat una constant de Kosmopolis des de la seva primera edició. A K06 es reprenen els relats orals «a la carta» i s’ofereix una vetllada de contes oberta a la participació del públic.

Són moltes les activitats que ofereix Kosmopolis; aquí només teniu unes pinzellades de tot el que podeu trobar als seus espais. La literatura entesa en un sentit global, gens tancada, en diàleg constant amb el seu entorn us espera a tots en el CCCB per intercanviar impressions i gaudir de les moltes activitats proposades.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies