Barry McCrea és un jove escriptor irlandès que acaba de publicar Literati. La crítica el compara amb James Joyce per la seva nacionalitat i per la ubicació de la trama de la seva primera novel·la: Irlanda. Però també per l’estil intimista –en primera persona-, pel llenguatge senzill, sense floritures… per l’exploració del jo.

En un ambient universitari i gai, el protagonista descobreix una espècie de secta dedicada als llibres i decideix afegir-s’hi no sense haver de lluitar dur per a fer-ho. L’activitat principal d’aquestes persones, envoltades en una constant aureola de misteri, és la dels Sortes. Si llegiu el llibre no us en podreu estar i ho provareu… perquè, si més no, és curiós i divertit. Es tracta de llançar una pregunta a l’aire i agafar un llibre a l’atzar, obrir-lo i triar-ne un fragment també a l’atzar. Suposadament allà estarà la resposta a la vostra qüestió. De vegades, francament, el resultat fa por ja que “misteriosament” fa referència al que s’ha preguntat. Tot plegat és simplement molt entretingut però algun conegut supersticiós fins i tot ha arribat a agafar por a causa de la inquietant certesa de les prediccions.

Aquest mètode endevinatori és una activitat que està documentada i que ja era utilitzada per civilitzacions antigues. Sàviament amanida per la imaginació de McCrea resulta atraient, reeixida i didàctica ja que s’usen obres i escriptors coneguts de la literatura universal. A més, a causa d’aquesta afició malaltissa als sortes, el noi protagonista s’endinsa en un món caòtic, claustrofòbic i en moltes ocasions oníric i delirant que atreu al lector.

La temàtica fa pensar en altres obres basades en jocs amb les paraules i amb la literatura. Fa pensar en Rayuela de Júlio Cortázar (un llibre que té sentit independentment del capítol pel qual es comenci a llegir), fa pensar en El manuscrit de Virgili del Miquel Pairolí i sobre tot fa pensar en els contes de Joyce. Els voleu llegir?

Totalment recomanable!!!


Editorial: Ediciones Destino
Pàgines: 352
Preu: 20€

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies