"Les llavors del silenci" d'Àlvar Caixal
6Valoració

Com a primera novel·la d’un arqueòleg llicenciat en Història Antiga, Les llavors del silenci és similar a una excavació arqueològica en la memòria d’una família. L’obra ha sigut guardonada amb el Premi Sant Joan BBVA 2013, el que suposa, sense dubte, un debut prometedor per a Àlvar Caixal. Per la seva professió, l’autor sap recrear els escenaris històrics minuciosament, i a la vegada proposa una original novel·la detectivesca.

“Les llavors del silenci” es situa en dos moments històrics molt diferents – la Guerra Civil espanyola i l’any 2002 – però que discorren en paral·lel, perquè allò que succeeix en el passat té repercussions dècades després. D’una banda, a un poblet d’Anglaterra, una senyora gran llegeix les cartes d’en Frank, el promès de la seva tieta Madeleine, que va ser membre de les Brigades Internacionals a Espanya el 1938. Paral·lelament, a Barcelona, l’Alfred recorda la seva relació amb el seu pare difunt, un home de caràcter difícil i esquerp amb qui no es parlava feia molt de temps. Quan troba uns papers amagats a la casa familiar, es decideix a fer de detectiu del passat i, juntament amb ell, els lectors anem descobrint els secrets de dues famílies afectades per la guerra, i pel pes de culpes amagades.

“Les llavors del silenci” està dirigida a un públic generalista, però la seva prosa té una exquisidesa inesperada en un autor novell. Per tant, la novel·la no es caracteritza per un estil senzill i directe, sinó que Àlvar Caixal escull les seves paraules amb molta cura, i el resultat és una narració de molta bellesa i poesia. Per aquesta raó, el ritme de la novel·la no és tan trepidant com en una història policíaca a l’ús. No obstant això, a partir de la meitat de l’obra, la intriga i la necessitat de saber el secret familiar sí que ens atrapen com a lectors.

Els personatges de “Les llavors del silenci” no estan tan ben dibuixats com caldria, perquè es tracta d’una novel·la breu, en la qual es repassen diversos escenaris i esdeveniments històrics. Paradoxalment, els personatges que tenen més força són els que no estan, els absents; per la repercussió que tenen en les vides dels que queden vius. En canvi, la redacció és un dels punts més forts de la novel·la, i proporciona una lectura agradable,que convida a reflexionar sobre la nostra història, i sobre el pes de la culpa en les famílies.

Comparteix...
Tweet about this on TwitterShare on Facebook2Email this to someoneShare on Google+0Pin on Pinterest0Print this page


Editorial: Edicions 62
ISBN: 978-84-297-7179-4
Pàgines: 208
Preu: 21,00€

Àlvar Caixal Mata (Barcelona, 1960) és llicenciat en Prehistòria i Història Antiga per la Universitat de Barcelona i treballa com a arqueòleg al Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona. En el marc dels projectes de recerca i restauració executats per aquesta institució, ha dirigit nombroses excavacions arqueològiques en poblats ibèrics, vil•les romanes i edificis de diferents èpoques.
Escriptor per vocació, els darrers anys ha participat activament en obres col•lectives vinculades a la comarca del Matarranya i la Franja de Ponent, com ara el recull de relats L'arbreda ebrenca (2010), o bé el llibre de narracions El tren de la Val de Zafán (2011) i l'antologia poètica Poesia de frontera (2011). El 2012 enllesteix la seva primera novel•la, Les llavors del silenci.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà